Zbog rudnog bogatstva kod Bora, Kanađani dolaze da ULOŽE MILIONE

Srbija

Foto montaža: Dnevne.rs/Pixabay

Kanadska geološka kompanija “Mundoro” je sa globalnom rudarskom korporacijom “Vale Kanada limitid”, čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini. Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, “Vale” će tokom narednih pet godina izdvojiti čak 45 miliona dolara.

Sporazumom je predviđeno da “Vale” – kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu – može da stekne 51 odsto istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati pet miliona dolara. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24 odsto udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 miliona dolara.

“Mundoro” je u okolini borskog sela Sumrakovac pronašao sloj od 23 metra, u kojem sadržaj zlata iznosi 0,72 grama po toni, a bakra od 0,17 procenata. To se smatra odličnim indikatorom za nastavak geoloških istraživanja, tim pre što su i rezultati iz drugih bušotina obećavajući…

“Vale” je, inače, vlasnik četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz koji dobija bakar i tri rudnika uglja, koji se nalaze na pet kontinenata. Brazilci su 2007, za 19,4 milijardi dolara, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl, a osnovana je početkom 20. veka otvaranjem rudnika “Krejton” u Ontariju.

PROFESORKA MILA ALEČKOVIĆ: Srpska deca se prodaju u inostranstvo, oko 5.700 dece je oteto siromašim porodicama?!

Pored zajedničkog rada sa “Valeom”, kanadski “Mundoro” – u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom “Friport Mek Moran” – aktivno učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su na lokalitetu Tilva roš pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra.

Podsetimo, “Mundoro” ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde – u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC) – obavlja geološka istraživanja na površini od 46 hektara.

Specijalne jedinice na GOLORUKE GRAĐANE na Kosovu, na desetine povređenih, među njima i DECA

Pomenuta kanadska istraživačka kompanija je svetskoj javnosti postala poznata kada je u kineskoj provinciji Maoling pronašla nalazište zlata, pa 95 odsto istražnih prava u toj oblasti prodala Nacionalnoj rudarskoj kompaniji sa sedištem u Hongkongu. Pored Srbije, “Mundoro” realizuje istraživačke projekte još u Bugarskoj, Kini i Meksiku.

     

(Dnevne.rs/izvor: Večernje novosti)