Završeno saslušanje Ramuša Haradinaja: Evo šta mu je jedino sud zabranio (FOTO)

haradinaj

Printskrin: video.gjirafa.com /Izvor: Telegraf.rs

Haradinaj je pred specijlnim tužiocem saslušan kao osumnjičen za ratne zločine na teritoiji Kosova i Metohije tokom ratnih konflikta krajem devedesetih godina

Ramuš Haradinaj danas je saslušan u Specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom u Hagu.

Zadržao se manje od sat vremena, posle čega je napustio zgradu suda.

On je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslsušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

– Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava – rekao je Haradinaj, dodavši da još uvek ne zna “svoju ulogu” u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, preneo je prištinski Zeri.

“GDE GOD DA SE POJAVITE, SELJAČITE SE” Burne reakcije na sve učestaliju praksu srpskih turista

Pošto je iskoristio pravo da se brani ćutanjem, kako kaže, nije detaljinije upoznat sa sumnjama o njegovoj ulozi u toku rata i nije od tužilaštva dobio detaljnije informacije.

Prema pisanju prištninskih medija, Haradinaj je na pitanje da li će protiv njega biti podignuta optužnica, rekao da ne očekujem optužnicu, ali da on takva predviđanja ne može da daje.

U ZGRADU STIGAO U PRATNJI SUPRUGE I ADVOKATA

On je u zgradu suda ušao u pratnji supruge, Anite Mucaj Haradinaj, a na pitanja novinara koji su ga sačekali ispred zgrade, nije odgovarao.

Podsetimo, Ramuš Haradinaj je u petak podneo neopozivu ostavku na funkciju premijera privremenih prištinskih institucija upravo zbog ovog poziva Specijalnog suda za ratne zločine.

Bivši komandant tzv. OVK i kosovski premijer Ramuš Haradinaj po drugi put je u Hagu, a zločin zbog kojeg je osumnjičen drži se u tajnosti. Srbija je do sada nadležnim institucijama prilagala brojne dokaza za još brojnije zločine za koje se sumnjiči jednan od glavnih komandanata nekadašnje terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, ali je on svaki put uspevao da bude oslobođen.

Portparol Tužilaštva u Hagu Kristofer Benet izjavio je da ne može ništa da potvrdi u vezi sa pozivom upućenog Hardinaju da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

– Pravilo 30 navodi da imam obavezu da štitim privatnost svakog pojedinca – rekao je on ranije za Rojters.

Kosovo

Foto: EPA

KRASNIĆI DAO IZJAVU PRED TUŽIOCIMA U SPECIJALNOM SUDU

U Hag je juče doputovao i Jakup Krasnići, bivši predsednik Skupštine tzv. Kosova. On je danas izašao pred tužioce Specijalnog suda i dao izjavu, posle čega je novinarima rekao da je dobio pravni saved od svojih advokata da ne iznosi detalje i ne govori o tome u medijima.

– Dobio sam pravni savet da uopšte ne odgovaram na pitanja.Sa ovom zakonskom obavezom prema Sudu, nemam drugih obaveza.

To je sve što mogu da kažem danas. Ne postoji stvar, sadržaj, o čemu se radi i pravni savet je bio da ne ulazimo u druge rasprave, već da se branim u tišini.Ne znam za šta sam pozvan, za moju ulogu u OVK, ali ne i za nešto konkretno – rekao je Krasnići, preneli su prištinski mediji.

         

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)