ZASTRAŠUJUĆE TVRDNJE PROFESORA HIRURGUJE: Ako niste u stanju da osetite ovih 5 mirisa, ostalo vam je najviše pet godina života?!

nos

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Ako imate preko 50 godina, a slabi vam čulo mirisa, to je alarmantan znak da sa vašim zdravljem nešto ozbiljno nije u redu. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Čikagu pokazuje da vam je, ako niste u stanju da osetite ovih pet mirisa, ostalo najviše pet godina života.

Novo istraživanje pokazalo je da je 39 odsto osoba koje su pale na jednostavnom testu čula mirisa preminulo tokom pet godina od testiranja. U istom periodu, preminulo je samo 19 odsto onih koji su imali mali gubitak mirisa, i samo 10 odsto onih koji su imali potpuno zdravo čulo sluha.

[adsenseyu5]

U istraživanju su naučnici koristili mirisne štapiće. Radilo se o pet jednostavnih mirisa: pepermint, narandža, riba, ruža i koža.

Većina od 3000 učesnika u istraživanju imalo je zdravo čulo mirisa – prepoznali su sve mirise, ili barem četiri od pet.  Oko 20 odsto prepoznalo je dva ili tri mirisa, a 3,5 odsto prepoznalo je jedan ili nijedan miris.

JEZIVA ISPOVEST: STJUARDESA SAM I ČESTO IMAM ODNOSE SA PILOTIMA I PUTNICIMA – Hrvatica otkrila šta se dešava u avionu (INFO)

Rezultati istraživanja su pokazali da je ovom metodom otkriven dosad najpouzdaniji način za predviđanje skore smrti – jedini pouzdaniji znak je teško oštećenje jetre, koji retko kad prolazi nezapažen. Sa druge strane, gubitak čula mirisa često je nešto čemu stariji ljudi ne pridaju posebnu pažnju.

– Gubitak čula mirisa ne uzrokuje smrt sam po sebi, ali je glasnik, rano upozorenje da je nešto u organizmu gadno pošlo po zlu, da je nastala šteta.

NEVEROVATNA SCENA: Pogledajte kako je ovca odbranila svoju jagnjad od zveri (VIDEO)

Naše otkriće moglo bi postati korisni klinički test, brz i jednostavan način identificirati pacijente s najvećim rizikom – rekao je Pinto, profesor hirurgije na Univerzitetu u Čikagu.

[adsenseyu4]

2 Comments on "ZASTRAŠUJUĆE TVRDNJE PROFESORA HIRURGUJE: Ako niste u stanju da osetite ovih 5 mirisa, ostalo vam je najviše pet godina života?!"

  1. Nije..Moj otac je preminuo i u jednom periodu (duzem)izgubio je culo mirisa.Imao je neizlecivi tumor na mozgu

Comments are closed.