ZAŠTO NEMA GRIPA OVE GODINE? Dr Šekler dao logično objašnjenje

doktor

Foto: Printscreen/RTS

Gripa ove godine nema jer korona luči interferon koji sprečava druge viruse da prodru u oranizam, objašnjava dr Milanko Šekler, virusolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

– Grip je, praktično, virus koji koji je potpuno različit od ovog, ali njegova ulazna vrata infekcije su ista kao i za koronu – respiratorna infekcija.

-Samim tim, sve mere zaštite koje postoje za kovid 19, važe i za grip. Iako su to dva potpuno različita virusa moramo da znamo: kod inficiranih korona virusom luči se jedan interferon, vrsta nespecifične zaštite od virusnih infekcija – kazao je dr Šekler.

Drugim rečima, kako je naveo, kada se neko inficira koronom on luči interferon koji sprečava bilo koju drugu virusnu infekciju.

PROČITAJTE JOŠ

DR. NESTOROVIĆ: Ovo je lek koji leči VELIKI BROJ BOLESTI, drevni Egipćani su ga skladištili u grobnice!

– Otprilike, kada se neko inficira koronavirusom, izluči interferon i kaže: “Ovog sam ja zauzeo, ne dam ga nikome, ja ga trošim i radim sa njim šta hoću!” i grip ne može da uđe u čoveka koji je dobio koronu.

Jednostavno, to traje mesecima: nivo interferona je takav da sprečava infekciju drugom virusnom bolešću. Svi RNK virusi, kakav je i korona, imaju takve mehanizame – rekao je Šekler.

On je dodao da postoji program praćenja gripa, da on dobija nedeljni izveštaj gripa za Srbiju, ali gripa skoro da i nema, iako se rade analize.

PROČITAJTE JOŠ

DECA POSTAJU NAJUGROŽENIJA! Dr Olivera iznela podatke ko je najkritičnija grupa mališana

– Nije to ništa neobično: niti se grip pretvara u koronu, niti korona u grip. Ne može pas da postane mačka, kako god ga ošišli – i obratno – naglasio je Šekler.

(Dnevne.rs/Krug.rs)