ZAŠTITITE SE NA VREME: 10 saveta kako da sačuvate zdravlje i izbegnete infekciju kovidom!

korona

KIJAJU, KAŠLJU, A NEMAJU TEMPERATURU: Gužve u domovima zdravlja, ali lekari tvrde da NIJE KORONA

Vlada Republike Srbije uložila je velike napore da se uz prilagođavanje celokupnog funcionisanja sitema državne uprave adaptira uslovima epidemije smrtonosnog virusa koja i dalje traje.

U skladu sa novom situacijom osnovani su posebni kovid centri (ambulante, bolnice i mesta za testiranje na virus) sa svrhom zaštite i zbrinjavanja građana koji sumnjaju na istoimeni virus kao i zbrinjavanje onih koji su pozitivni na Kovid19.

Kako bi svi građani uspeli da se zaštite, propisane su mere zaštite i prevencije od virusa koje sadrže preporuke o korišćenju pojedinih lekova i vitamina, kao i savete za fizičku distancu i korišćenje medicinske zaštite (maske, viziri i rukavice).

Ipak, pojedine preporuke država Srbija je propisala u vidu naredba i oni koji ih ne poštuju se kažnjavaju kaznom koja je propisana zakonom.

Adekvatna zdravstvena zaštita, poštovanje mera socijalnog distanciranja, preventivna imunizacija protiv gripa uz korišćenje vitaminskih suplemenata je trenutno najefikasnija zaštita od virus Sars-Cov-2 koji izaziva bolest Kovid-19 dok se ne počne sa najavljenom imunizacijom anti-kovid vakcinama.

Prateći preporuke Svetske zdravstvene orgnaizacije, Ministarstvo zdravlja Srbije, sve zdravstvene ustanove i priznati medicinski stručnjaci građanima savetuju da urade sledeće kako bi zaštititli sebe i okruženje:

1. Često pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi. To je najefikasniji način da se zaštitite. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60 odsto alkohola.

2. Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta.

3. Ako se ne osećate dobro, ostanite kod kuće. To uključuje posetu lekarskoj ordinaciji, koji je potrebno da prethodno kontaktirate pozivom, kako bi vas uputili na dalje korake.

10. Obavite sezonsku imunizaciju protiv sezonskog gripa i pneumo streptokoka. Koristite vitamine C, D i B, kao i običan probiotik koji pomažu očuvanju imunog sistema.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas/N.T.)