ZARAZNA BOLEST STIŽE U SRBIJU: Ljudi, pažnja, PRENOSE JE PSI! (FOTO)

bolest

Foto: Pritnksin: Youtube/Klinika Vet

S obzirom na to da imamo potvrđenu lajšmaniozu u Makedoniji i Crnoj Gori, i imamo ljude koji su oboleli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati suvišna, ako već nije stigla kod nas – kaže prof. dr Branislav Tiodorović

Kožna zarazna bolest lajšmanioza – Cutaneous leishmaniasis, koja se proširila Sirijom i Bliskim istokom, preti i Srbiji ako već nije stigla u našu zemlju kaže za Telegraf prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Ova bolest, čiji su glavni prenosioci psi, a zatim muve i krpelji, i koja na obolelima izaziva otvorene rane, krvarenje iz nosa, teško gutanje i disanje već je, prema rečima našeg sagovornika,dijagnostikovana u Makedoniji i Crnoj Gori.

– Ako već nije došla, doći će. Ta činjenica apsolutno stoji. Ona se širi, uglavnom, preko domaćih životinja, pre svega, psima koji su rezervoar lajšmanioze. Dakle, radi se o bolesti kojom se bave veterinari.

[adsenseyu1]

S obzirom na to da imamo potvrđeno njeno prisustvo u Makedoniji i Crnoj Gori, i ako još imamo ljude koji su oboleli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati suvišna – kaže prof. dr Tiodorović. Naš sagovornik objašnjava da su psi glavni rezervoar ove zarazne bolesti, kao i da je mogu preneti muve i drugi insekti koji borave na njima.

Foto: Pixabay

– To znači da je mogu preneti i krpelji, ali glavni put prenošenja je sa pasa na ljude. Ne prenosi sa čoveka na čoveka. Može samo teoretski putem krvi, odnosno putem transfuzije. Lajšmanioza se leči, ali vrlo teško – objašnjava prof. dr Tiodorović.

Pored Sirije, bolest se proširila i na Tursku, Jordan i Liban. Prof. Tiodorović kaže da je u Turskoj zabeležen povećan broj obolelih “zahvaljujući” migrantima, pogotovo iz Sirije, gde je ona veoma rasprostranjena.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: Lj. R. Telegraf.rs)