ZAPALJIVI GOVOR: Tramp citirao “ČUVENI” govor Slobodana Miloševića (VIDEO)

Milošević

Foto: Tanjug/AP

Neverovatne sličnosti u izjavama Slobodana Miloševića i Donalda Trampa. Američki novinar upozorava na posledice takvih zapaljivih govora

Šta me je Slobodan Milošević naučio o Donaldu Trampu, naziv je članka, koji je objavio američki novinar Piter Mas na portalu “Intercept”. Mas, koji je svojevremeno intervjuisao nekadašnjeg srpskog i jugoslovenskog predsednika našao je neverovatne sličnosti u izjavama Miloševića i novog američkog predsednika. Te izjave su označile početak političkog uspona Miloševića, dok je Tramp slične poruke uputio u svom inauguracionom govoru, odnosno na početku svoje vladavine.

[adsenseyu4]

U svom inauguracinom govoru, Donald Tramp je, piše Mas, podsetio na retoriku koja je poznata svima koji su boravili na Balkanu 1990-tih godina.

– Svim Amerikancima u svim gradovima, želim poručiti – nikada vas više niko neće ignorisati – rekao je Tramp gromoglasno, dok je stajao ispred Kongresa. Ovu svoju izjavu Tramp je ponovio i proširio nekoliko dana kasnije prilikom posete Ministarstvu za unutrašnju bezbednost, gde je rekao:

Za sve one koje povređuje tamo, ponavljam vam ove reči, mi vas čujemo, vidimo, i nikada, vas više nećemo ignorisati

Poruka Tramp je smatra ovaj američki novinar usmerena pre svega prema belcima. Mas napominje da Tramp nije Milošević i da SAD nisu Jugoslavija, ali da ovakve i slične izjave mogu biti opasne i zapaljive.

U tom smislu, Mas je podsetio na posetu Miloševića Kosovu i Metohiji 1987. godine, kada je on uplašenim i ljutim pedstavnicima srpskog naroda uputio antologijsku izjavu:

Niko ne sme da vas bije

[adsenseyu1]

Ubrzo su Srbi, ozlojeđeni zbog albanskog terora počeli da uzvikuju Miloševićevo ime. Od te posete, podseća Mas, krenuo je njegov politički uspon, koji je doveo do gotovo kobnih posledica po srpski narod.

U svom tekstu, Mas opisuje i intervju sa nekadašnjim srpskim i jugoslovenskim predsednikom, ali i kako nacionalistička retorika može uticati na duboko podeljeno društvo, kakvo je danas američko.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]