ZAPALJEN BADNJAK ISPRED HRAMA SVETOG SAVE: Patrijarh Irinej predvodio loženje simbola Božića (INFO)

irinej

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Nakon što je osvećen i naložen badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save, patrijarh srpski Irinej je poželeo da njegov plamen omogući da volimo jedni druge

Patrijarh srpski Irinej predvodio je danas osvećenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save. Paljenju badnjaka, pored velikog broja građana, prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Naložili smo badnjak i time smo ispunili ono što smo nasledili od naših predaka – rekao je patrijarh okupljenim vernicima, dodajući da je badnjak drvo koje daje veliku svetlost i predstavlja simbol onog što slavimo.

On je rekao da je Isus doneo ljubav i uselio se u naše duše i srca i u sve domove, kako u Srbiji, tako i u domove širom sveta.

[adsenseyu1]

Patrijarh je istakao da veruje da se badnjak osim u Beogradu i hramovima u Srbiji, loži i u zemljama gde živi srpski narod, što nas čini jedinstvenim.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Neka svetlost badnjaka obasja život, put naš, a to je put Hristov – poručio je patrijarh, poželevši da plamen zapaljenog badnjaka obajsa Srbiju ukrašenu najlepšim ukrasima za koju su se borili naši preci.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

On je poželeo da plamen i toplota uđe u srca i sve ono što je dobro, plemenito i omogući da volimo jedni druge.

Patrijarh je nakon paljenja badnjaka služio večernju liturgiju u Hramu Svetog Save.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića – praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

[adsenseyu1]

(Tanjug)