Zapadni generali koji NISU ĆUTALI o zločinima u “OLUJI”: Pljačka i ubijanje po Kninu 1995. godine (INFO)

general

Foto: ICJY Printscreen

General Endrju Lesli, bivši komandant kopnene vojske Kanade, bio je jedan od svedoke zločinačke operacije “Oluja”. Početak te operacije je Leslija, tada u činu pukovnika, zatekao u Kninu, na položaju načelnika štaba UNCRO u Sektoru Jug.

Knin je početkom avgusta 1995. godine bio nebranjen grad – rekao je kanadski general. Nije bilo nikakvih priprema za odbranu i u gradu je bilo malo vojnika, budući da su sve snage krajinskih Srba prebačene na liniju razdvajanja u očekivanju napada.

[adsenseyu5]

jveći deo tridesetogodišnje vojničke karijere proveo u artiljeriji – opisuje kao “nasumičnu, sinhronizovanu i kontinuiranu”, usmerenu na čitav grad.

Nakon dva sata intenzitet se donekle smanjio i vatra se koncentrisala na određene delove grada, uključujući centar, kao i pojedine lokacije za koje Lesli kaže da su predstavljale vojne mete: ranžirna stanica, fabrički kompleks i protivvazdušna baterija vojske krajinskih Srba. Granatiranje je nastavljeno do noći, da bi se sledećeg jutra nastavilo po istom obrascu i trajalo do ulaska hrvatskih snaga, oko 11 časova 5. avgusta.

https://www.dnevne.rs/aktuelno/novi-zakon-od-1-avgusta-ukoliko-nemate-ovaj-papir-kazna-300-000-dinara-info

General Lesli je opisao kako je, 5. avgusta ujutro, na zahtev jednog srpskog lekara sa 6 oklopnih transportera otišao do kninske bolnice da evakuiše tridesetak pacijenata od kojih su mnogi bili u kritičnom stanju.

U bolnici je, tvrdi, video “veliki broj leševa” poslaganih u hodnicima i u jednoj improvizovanoj mrtvačnici.

[adsenseyu1]

Ubrzo po povratku konvoja iz bolnice, pred bazu UN su došli tenkovi i vojnici Hrvatske vojske koji su blokirali izlaz i sprečili pripadnike UN da napuste bazu i odu do grada kako bi utvrdili šta se tamo događa. Blokada baze je, prema Lesliju, trajala do 9. avgusta a on je bio među prvima koji su je napustili.

Nekadašnji komandant snaga UN u krajinskom Sektoru Jug, kanadski general Alen Foran, takođe svedoči o prvima danima “Oluje”, koja je započeta baražnom i po njegovoj oceni neselektivnom artiljerijskom paljbom na Knin i druge gradove, sa ciljem da se među stanovništvom izazove panika.

VEDRANA RUDAN O PROSLAVI OLUJE: Vi zadrigli, pijani, veštački, neobrazovani…

Foran je uputio protestno pismo Gotovini zbog “napada na nevine civile i objekte UN.”

Foran je i Čermaku uputio brojna pisma u kojima je protestovao zbog ograničenja slobode kretanja pripadnicima UN, paljenja i pljačkanja srpskih kuća, ubistava i zlostavljanja civila, kao i krađe vozila, građevinskih mašina, kontejnera za stanovanje i druge opreme UN od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Alen Foran

Foto: ICJY Printscreen

– Ako vam se ne dopadaju njihovi izveštaji, preduzmite mere da se to zaustavi! –  tako je kanadski general Foran odgovorio hrvatskom generalu Čermaku koji ga je optužio da se u izveštajima UN iznose “neutemeljeni navodi i insinuacije bez osnova” o zločinima hrvatskih snaga nakon operacije “Oluja” u leto 1995. godine.
Timovi UN za ljudska prava, naveo je Foran u pismu koje je 7. septembra 1995. godine uputio Čermaku, “izveštavaju o onome što vide… A ono što vide je zločin.”
[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: SrbijaDanas.com)

[adsenseyu2]