Zamenik šefa ukrajinske diplomatije: Spremamo se za veliki rat!

uniforma
Zamenik šefa ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko otkrio je kanadskom radio-stanici CBC da se Kijev sprema za „veliki rat”.

Pri tom je naglasio da se Ukrajina „više ne boji da uđe u konflikt sa nuklearnom silom”: „Svi se boje konflikta sa nuklearnom silom. Međutim, Ukrajina, koja je izgubila mnogo ljudi i teritorija, više se ne boji”.

Dodao je da ne želi da bilo koga plaši i ukazao da je Ukrajina već zatvorila svoje granice sa Rusijom.

Istakao je da su „ulozi već sada veoma veliki” i izgovorio: „Predsednik Rusije Vladimir Putin se mora zaustaviti u ime naroda Rusije, a ne samo zbog Ukrajine i Evrope”.

Naravno, nije propustio priliku i da proceni da se „separatisti” neće zaustavljati: „Naš najveći železnički čvor su potpuno razorili. Ne treba biti genije pa shvatiti šta će dalje pokušati da urade. Oni uzimaju pod kontrolu sve nove i nove strateški važne pozicije”.

[adsenseyu4]

Vojni analitičar Boris Rožin povodom ovog Pristajkovog napisao je:

„On manipuliše. Armije Donjecke i Luganske Republike još od 14 februara ne izvode ofanzivne operacije i ne pucaju. Izuzetak je bilo Debaljcevo, ali ono –krivicom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka – nije uživalo zaštitu sporazuma iz Minska. Armije DNR i LNR samo odgovaraju na ukrajinsku vatru. Uostalom, za vreme primirja je na njihovim teritorijama poginulo 145 civila. Toliko nije ginulo svake nedelje ni letos dok je rat buktao svom snagom”.

Rožin procenjuje da Kijev preko Pristajka zaoštrava retoriku da podstakao zapadne zemlje da počnu da ga naoružavaju. A iza Kijev – po njegovom mišljenju – stoje Amerikanci kojima ne odgovara d se rat realno zaustavi jer im je potrebno da Rusiju drže u ulozi glavnog krivca i da joj uvode sve nove i nove sankcije.

Rožin upozorava da Vašington možda namerava da ukrajinski konflikt postepeno dovede do nivoa „korejskog rata” u kojem su američke jedinice ratovale na strani juga, a SSSR  i Kina podržavali sever.

[adsenseyu4]

On smatra da se nisu slučajno u istovreme aktivirali i svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i bivši premijer Nikolaj Azarov:

„To je upozorenje Amerikancima: ako pritisak na Rusiju ne popusti – Kremlj će krenuti putem raskola u Ukrajini, pri čemu će njihova najavljena vlada u egzilu uspostaviti vlast samo na delu teritorije, ali će to biti sasvim dovoljno da se podstaknu previranja u nizu drugih oblasti jugoistoka Ukrajine, a delimično će se legitimisati sve ono što je u Donbasu već urađeno”.

Rožin sve rezimira ovako: „Ako stvari krenu na ovu stranu, ponovo će postati aktuelna ideja Velike Novorosije. To će biti potrebno da bi se okupio jedan deo Ukrajine koja se raspada. Ukrajina više ne može da bude potpuno proamerička ili proruska. Amerikanci sve rade rukama kijevske hunte, a ako rat bude nastavljen – dalji raspad Ukrajine je veoma verovatan. Kako god dalje tekao konflikt SAD i Rusije – to se za Ukrajinu neće dobro završiti”.

(Fakti)