ZAJEDNO U BORBI PROTIV TERORIZMA: Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) i američke Zelene beretke vežbali na Goču

vežba

Foto: Printskrin/ Facebook/U.S. Embassy Belgrade

– Postoje neki neprijateljski faktori koji pokušavaju da iskoriste ovaj region za organizovanje napada na neke druge oblasti ili za regrutovanje boraca za akcije u Siriji i Iraku – objasnio je šef odbrambene jedinice pri ambasadi SAD u Srbiji Kori Ši

Zajednička obuka timova Zelenih beretki Specijalne komande američke vojske i srpske Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) posle mesec dana uspešno je završena na Goču.

Cilj ovog treninga srpskih i američkih elitnih protivterorističkih snaga je bolja obučenost, pogotovo zbog opšte pretnje od terorizma.

Pripadnik SAJ Vladan Mirković objasnio je da su oni jedinica koja uglavnom radi na specijalnim policijskim zadacima u urbanoj sredini.

Šef odbrambene jedinice pri ambasadi SAD u Srbiji Kori Ši istakao je da je SAJ tim koji uvek prvi reaguje.

[adsenseyu4]

– Ako se ukaže neka situacija, njih će MUP prve pozvati da odreaguju. Potrebna je izuzetna mentalna i fizička spremnost da se čovek adaptira na ovakve uslove. Planina je izabrana usled povećane pretnje od terorizma među migrantima, gde bi terorista potražio potencijalni zaklon i pokušao da izbegne radar – objasnio je on.

Ši je istakao da je ovo partnerstvo izuzetno važno, i to ne samo za uključene strane, već za ceo region.

– Postoje neki neprijateljski faktori koji pokušavaju da iskoriste ovaj region za organizovanje napada na neke druge oblasti ili za regrutovanje boraca za akcije u Siriji i Iraku. Naše prijateljstvo je veoma bitno da bi se ovakve mreže razotkrile i uništile – zaključio je on.

Printskrin: Facebook/U.S. Embassy Belgrade

Foto: Printskrin/ Facebook/U.S. Embassy Belgrade

I ambasada SAD u Beogradu je tim povodom objavila video na Fejsbuku, slaveći prijateljstvo ovih timova.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]