ZAEV DAN POSLE NAPADA NA SOBRANJE: To je bio pokušaj ubistva, znam ko je organizovao napad (INFO)

Makedonija

Foto: Printscreen

Predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev ocenio je danas da su poslednji događaji u Sobranju bili pokušaj ubistva sa predumišljanjem, planiran u dogovoru i koordinaciji sa policijskim strukturama.

Zaev je na konferenciji za novinare pozvao građane da ostanu mirni i prisebni, a zaposlenicima u državnim institucijama da deluju u skladu sa zakonima zemlje.

 

[adsenseyu4]

“SAD, EU i međunarodna zajednica vidi da smo ‘motor’ od obnove demokratije u zemlji. Juče je bio planiran pokušaj ubistva”, rekao je Zaev i najavio da će nakon izbora predsednika Sobranja politički proces biti nastavljen izborom nove makedonske vlade, koju, kako je rekao, svi očekuju.

Zaeva pretukli batinaši sa fantomkama (Foto: Rojters)

Foto: Rojters

On je čestitao Talatu Džeferiju na izboru, a lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsedavajućeg parlamenta Trajka Veljanoskog, zvaničnika MUP-a Čavkov Mitka i predsednika Đorđa Ivanova i njihove saradnike da su odgovorni za noćašnje nasilje.

“Juče je bio test za građane i Makedoniju”, poručio je Zaev.

 

[adsenseyu1]

Inače, kako je ranije saopšteno iz SDSM, Zaev se neće odazvati pozivu predsednika Ivanova na sastanak svih lidera političkih partija na kojem bi se razmatrale mogućnosti za izlazak iz najdublje krize u kojoj se, kako se ocenjuje, Makedonija našla u svojoj istoriji.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:EPK)

 

[adsenseyu2]