ZA ŠPANIJU KOSOVO, ZA SRBIJU BUGARSKA: Kako je Kosovo bacilo u senku Samit lidera EU i Zapadnog Balkana

EU

Foto montaža: Dnevne.rs,Tanjug/Sava Radovanović,Telegraf, Google maps

Rahoj ne želi da bude na mestu gde bi svojim prisustvom Kosovu, praktično, priznao status države ravnopravne sa ostalima. S druge strane, našu zemlju će predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer, kako je rekao, “Srbija ne može da zabije nož u leđa Bugarskoj i kaže da nas to ne interesuje”.

Ovakav razvoj događaja, manje-više, nije iznenađenje, s obzirom da se o neučešću Španije priča mesecima unazad, dok se u srpskoj javnosti govorilo o tome da je Srbija u ozbiljnom problemu i ako učestvuje, ali i ako učešće otkaže.

Na kraju, epilog je da će Srbiju na Samitu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, a da će Španiju predstavljati niži diplomatski zvaničnik.

I iz ovoga, ali i svega što se dešavalo u prethodnom periodu, jasno je da stvari nisu išle glatko, i da Španija odlučno brani svoj stav po pitanju nepriznavanja kosovske nezavisnosti. Naravno, iz svojih interesa – Katalonije. Ipak, ova zemlja je bila istrajna u toj “borbi”, i uspela da izdejstvuje da se ne potpiše zajednička Dekleracija EU i Zapadnog Balkana.

SKOT „OBJASNIO“ SRBIMA: Osiromašeni uranijum nije opasan za zdravlje!

Šta je trebalo da se desi?

Krajem prošlog meseca španski mediji objavili su da je Španija stavila veto na Dekleraciju, i to zbog Kosova jer, kako su navodili, Rahoj ne želi da mu se ime i potpis nađu u istom dokumentu i na istom nivou sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem, čiju nezavisnost Španija ne priznaje. Rahoj je i pre toga govorio da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate, aludirajući upravo na Kosovo.

Baš takav stav bio je razlog što su se neke stvari u međuvremenu promenile, pa je zajednička Dekleracija, koja će biti usvojena narednih dana usaglašena. Međutim, to će biti dokument 28 država članica. Ipak, kako je za “Blic” pre izvesnog vremena objasnio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, “izbrisani su svi članovi koji pominju mogućnost potpisivanja sporazuma sa učesnicama sa Zapadnog Balkana, jer to mogu samo države”.

PREDSEDNIK SRBIJE OTKRIO ZA NEMAČKI LIST: Šta može dovesti do novog talasa srpskog nacionalizma!

Problem sa Samitom

Takođe, mediji su navodili i da je krajem marta na marginama Samita EU Rahoj rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će “imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji”, kao i da je “zapretio da neće doći zbog Kosova”. Ipak, on se pojavio u Sofiji sinoć, gde se sastao sa Borisovim, ali neće prisustvovati u zvaničnom delu Samita.

Za to vreme, Srbija je razmišljala da li uopšte da učestvuje, ali je na kraju “presekla” i potvrdila svoje prisustvo.

– Da kažete – ne možemo? Španija to sebi može da dozvoli, jer je u klubu, Srbija nije u klubu. Srbija mora da radi na svom razvoju – rekao je pre nekoliko dana predsednik Vučić, dodavši da skup u Sofiji organizuju premijer i predsednik Bugarske Bojko Borisov i Rumen Radev, da će doći sve evropske zemlje i da ne možemo da zabijemo “nož u leđa” Bugarskoj i kažemo da nas to ne interesuje, iako su oni nas podržavali na svakom mestu i na različite načine.

Upravo ovo je bio glavni problem za Srbiju jer, da je ostala “kod kuće”, ne bi bila na mestu gde se, između ostalog, upravo o njoj govori. Sa druge strane, zbog učešća i Srbije, ali i Kosova, ovo bi se moglo tumačiti kao priznanje njene nezavisnosti.

Međutim, kako je najavljeno, Samit se organizuje po takozvanom Gimnih formatu, koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona.

Ipak, njemu će prisustvovati kosovski predsednik Hašim Tači, kojima se Bojko Borisov na tome zahvalio.

ODBRANA KOSOVA IZ VILE NA DEDINJU: Patrijaršija pećka, adresa beogradska

Problem i sa Strategijom

Inače, ovo nije prvi i jedini put kada se Španija zbog Kosova usprotivila Evropskoj uniji. Slična stvar se desila početkom ove godine godine, pred usvajanje Strategije EU za Zapadni Balkan. Naime, Špancima su i tada smetale pojedinim odrednice u ovom dokumentu, zbog toga što je Kosovo stavljeno u istu ravan kao bivše jugoslovenske republike i Albanija

Španija je tada dostavila pismo u obliku “non pejpera”, u kome “stopira” spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno “balkanska šestorka”, zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Španija

Foto: Rojters

Kosovo ne priznaju, ali ipak prisutni

Osim Španije, koja je najčvršća u svom stavu, kosovskoj nezavisnosti se protive još i Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija. Prema ranijim najavama, zbog Kosova su Rumunija i Kipar u jednom trenutku dovele u pitanje učešće na Samitu u Sofiji, ali će ove zemlje ipak imati svoje predstavnike na ovom evropskom skupu.

(Dnevne.rs/Izvor: Lana Gedošević, Blic.rs)