ZA NEVERICU: Ovako prodavci u voće i povrće ubrizgavaju hemikalije kako bi ono izgledalo sveže (VIDEO)

spric-ubrizgavanje
Hemikalija koja je prikazana u videu, eritrozin B, obično se korisiti u poslasticama poput nekih bombona i gelovima za ukrašavanje tort

Šokantan video koje je odjeknuo Fejsbukom kao bomba prikazuje kako neki prodavci u voće i povrće ubrizgavaju hemikalije kako bi ono izgledalo sveže.

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije: Jedemo otrov, salame su napravljene od najgorih mogućih sastojaka, nema tu trunke mesa! (INFO)

Hemikalija koja je prikazana u videu, eritrozin B, obično se koristi u poslasticama poput nekih bombona i gelovima za ukrašavanje torti. Takođe se koristi i za boju školjke u kojoj se nalazi pistaći i je pun aditiva (E127).

[adsenseyu1]

Američko Udruženje za hranu (FDA) 1990. godine je pokrenulo delimičnu zabranu korištenja eritrozina, jer je istraživanja, prekomerna konzumacija izazvala karcinom kod testiranih pacova.

U junu 2008. Centar za nauku u javnom interesu (UISP) zatražila je od FDA potpunu zabranu eritrozina u Sjedinjenim Američkim Državama.

S druge strane, niz toksikoloških ispitivanja i pregleda drugih objavljenih istraživanja stručnjake je dovelo do zaključka da eritrozin nije genotoksičan.

[adsenseyu1]

(Kurir)