VUČIĆ ZAPRETIO: Ako EU ne reaguje do 14 sati, slede kontramere Srbije! (INFO)

premijer

Izvor: N1 info

BEOGRAD – Ukoliko EU do 14 sati ne odgovori na situaciju na granici Hrvatske i Srbije, Srbija će preduzeti kontramere zbog jednostranog zatvaranja granice sa Srbijom za srpske kamione, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Čekamo da EU reaguje do 14 sati, a onda će Srbija reagovati mirno, ne kršeći propise, ali će ukazati da Hrvatska ne može da se iživljava, ponižava Srbiju i uništava privredu Srbije bez posledica“, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio da je potez Hrvatske „skandal neverovatnih razmera“.

Pred Srbijom vreme dinamičnog rasta

Vučić je ocenio da je pred Srbijom vreme dinamičnog rasta, koje zahteva ubrzanje reformi, ali i posvećenijeg i marljivijeg rada, a investitorima je poručio da će naša zemlja, otvaranjem prvih poglavlja, obezbediti punu ekonomsko-pravnu sigurnost i dalje poboljšati poslovni ambijent.

[adsenseyu5]

On je u obraćanju na „Beogradskim investicionim danima“ izrazio uverenje da će Srbija uspeti da sačuva punu unutrašnju stabilnost, ali istovremeno da doprinese regionalnoj stabilnosti, što je, kako je dodao, od izuzetne važnosti za dolazak investitora.

„Uspeli smo da u prethodnih godinu i po dana stabilizujemo zemlju, javne finansije, da pokrenemo značajne ekonomske reforme. Kada o tome govorim dobro je da se istakne da je uspešno prošla druga revizija sa MMF-om, bez ozbiljnih primedbi. Međutim mnogo je posla pred nama. Vreme dinamičnog rasta, u kojem moramo da ubrzamo reforme, da budemo još posvećeniji, marljiviji“, poručio je premijer.

U tom smislu kao prvi zadatak naveo je završetak procesa privatizacije i sklanjanje sa „grbače države i naroda“ kompanija koje su dve decenije držane na tom mestu samo „zato što smo morali da to radimo da bismo zadržali političku popularnost“.

„Meni je važan rezultat, a ne politička popularnost“, poručio je Vučić.

Među prioritete on je ubrojao reforme javnih preduzeća, ukazujući da se zato vode teški pregovori sa Železnicom, EPS-om, Srbijagasom i svim drugim javnim preduzećima, koja su uzimala ogromne subvencije od države, a nisu donele očekivani profit.

Treća stvar sa kojom moramo da počnemo ovih dana, prema njegovim rečima, jeste unapređenje sistema upravljanja, pre svega rada državne administracije.

„Iako smo mislili da će to biti najbolniji deo, smatram da će najbolniji biti završetak privatizacije, kao i promena naših radnih navika i odnosa prema budućnosti, razvoju preduzetničkog duha. To su stvari koje me danas najviše brinu“, rekao je Vučić, koji je od poslovnih ljudi na skupu zatražio podršku da napravimo od Srbije zdravu, pristojnu i bolju zemlju.

Primetivši da niko neće živeti bolje zato što će nešto da padne s neba, već zato što ćemo raditi bolje, premijer je poručio:

„Samo teškim radom je moguće postići bolje rezultate. Svako od nas mora da radi bolje, efikasnije, da bude uspešniji. Tek kada to razumemo ostvarićemo bolje rezultate“.

Vučić je, učesnicima preneo, da je na današnji dan fiskalni deficit na nivou od 1,12 odsto na državnom nivou, te da postoje problemi sa opštinskim, lokalnim deficitima, zbog čega ćemo morati da nešto uradimo u naredne dve godine, a što je razlog da je opšti deficit između tri i 3,5 odsto.

[adsenseyu1]

Istakavši da će se vlada posvetiti dinamičnom rastu, da je ove godine planiran privredni rast od jedan odsto, sledeće od dva, a 2017. više od tri odsto, Vučić je poručio da će to biti tako dinamičan rast da će svaki građanin osetiti boljitak i videti da Srbija ide napred.

Dodao je da MMF za iduću godinu prognozira Srbiji rast od jedan i po odsto, ali da je on uveren da će, kao i ove godine, promeniti svoje prognoze.

Važno je, poručio je, i da u idućoj godini pokrenemo veliku reformu sistema obrazovanja, kojom je predviđeno uvođenje dualnog obrazovanja, a s tim u vezi odvija se vec tesna saradnja sa Švajcarskom, Austrijom i Nemačkom.

Premijer je u svom obraćanju zahvalio međunarodnim finansijskim institucijama, posebno Svetskoj banci, na pritisku koji je bio pozitivan i koji je doprineo uspešnom sprovođenju reformi, naveo da će vlada u narednom periodu posebno posvetiti pažnju razvoju preduzetničkog duha, ulaganjima u domaću privredu, u mala i srednja preduzeća, u čemu zaostajemo za drugim zemljama istočne Evrope, a o čemu je razgovarao u Vašingtonu u Svetskoj banci.

Investitorima je poručio da će Srbija, otvaranjem prvih poglavlja, pokušati da omogući takav pravni sistem kojim će moći imati punu pravnu ekonomsku sigurnost i radiće na daljem oporavljanju poslovnog ambijenta.

„Uveren sam da će Srbija umeti da sačuva punu unutrašnju političku stabilnost, ali i da će doprineti regionalnoj stabilnosti, što je od značaja za napredak svih ekonomija, ali i dolazak novih ulagača“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)