VUČIĆ SPREMA ŠOK ZA IZBORE (INFO)

PREMIJER

Foto: rs.n1info.com

Ivica Dačić bi mogao da odustane od samostalne kampanje i da prihvati ulazak SPS na zajedničku izbornu listu sa SNS, saznaje “Blic”.

Najveće iznenađenje na predstojećim izborima neće biti u opozicionom bloku, već tamo gde se najmanje očekuje, a to je lista SNS.

Kako “Blic” saznaje, predizborna koalicija i zajednička lista sve češća su ponuda naprednjaka upućena SPS-u i na lokalnom nivou i lideru stranke Dačiću ukoliko žele da iznova budu deo vladajuće strukture.

– Na najvećim mukama oko narednih izbora biće definitivno Dačić. Stranka na lokalu i uticajni socijalisti se protive ideji da budu na zajedničkoj listi sa SNS i oko ovog pitanja Dačić bi po prvi put mogao da uđe u ozbiljan sukob sa stranačkim telom – kaže za “Blic” jedan od funkcionera SPS na lokalu.

Ukoliko bi SPS ušao u predizbornu koaliciju sa SNS i to na svim nivoima, na listi za parlamentarne izbore dobio bi najviše 15 do 20 mesta.

[adsenseyu1]

– Nije u tome osnovni problem. Suština je da bi zajednička lista sa SNS značila automatski gubitak identiteta SPS i biračkog tela! To niko u SPS neće dozvoliti, ni zbog kakve vlasti. Preživeli smo kao stranka i gore trenutke, pa ćemo i ovaj – kaže naš sagovornik i dodaje da su pojedini stranački funkcioneri već uputili vrhu stranke poruku da “nema liste na kojoj Dačić nije nosilac, pa ko god da je na njoj sa SPS”.

Predsednički izbori još neizvesni: Tomislav Nikolić

Ideja o zajedničkoj listi nije potekla samo iz vrha SNS, već i sa lokala. Kako “Blic” saznaje, pojedini odbori naprednjaka gde ima unutrašnjih trzavica uslovili su direktno – predizborna zajednička lista “zbog osigurane pobede”. To je prvi uradio odbor SNS u Valjevu, a trenutno traju pregovori u Leskovcu.

– Ovi razgovori traju još od izbora i pobede u Medveđi, gde su se SNS i SPS prvi put pojavili na zajedničkoj listi. Međutim, tamo je druga situacija i to je bilo nužno da se glasovi Srba ne bi osipali u sredini sa većinskim albanskim življem – kaže izvor “Blica”.

[adsenseyu1]

“Blic” je razgovarao sa nekoliko funkcionera SPS koji smatraju da bi na lokalu ponegde možda i mogla da se dozvoli zajednička lista pod uslovom da na to pristaje tamošnje rukovodstvo.

– Iako je zajednička lista i na lokalu gušenje stranke, ta odluka bi možda mogla da se prepusti lokalnim liderima ukoliko su imali dobru saradnju sa naprednjacima, mada su u većini mesta socijalisti zapravo smenjivani sa funkcija. Republika i pokrajina na zajedničkoj listi su nedopustive – slažu se u vrhu SPS.

(Blic)