Vučić pred Generalnom skupštinom UN: “Mi odlučujemo o našoj sudbini, a ne velike sile!”

UN

Foto: RTS/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je prvo skrenuo pažnju velikih sila na pitanja sa kojima se suočava svet, pošto one jesu motor napretka i progresa, ali su i odgovorne za mnoge probleme.

– Ja govorim o svim velikim silama, ja dolazim iz male zemlje koja je mnogo propatila. Dolazim iz naroda koji je mnogo propatio u Drugom svetskom ratu, narodu koji je strašno patio u Jasenovcu, i samo želimo mir i stabilnost.

– Dolazim iz zemlje koja je morala da se suoči sa veoma teškim reformama 2008. godine, koja je bila na ivici bankrota, ali je uspela da se izvuče. Kumulativni rast će biti 12 odsto, a BDP će se povećati 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Dodatno investiranje u Srbiju kroz znanje se nastavlja, raste sektor IT i kompjuterskih tehnologija. Ali nam trebaju decenije mira i rada da bi dosegli evropske zemlje.

Vučić je dodao da Srbija odrržava sjajne odnose sa celim svetom, ali da će sama odlučivati o svojoj sudbini.

LAVROV PREKRŠIO PROTOKOL ZBOG VUČIĆA U NJUJORKU! Uradio ovo, pa mu preneo Putinove reči: Rusija će biti uz Srbiju

– Mi odlučujemo o našoj sudbini, a ne velike sile – rekao je Vučić, a zatim skrenuo pažnju na pitanje Kosova.

– Ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa. Prema Rezoluciji UN 1244 Kosovo je deo Srbije. Mi smo Albancima davali koncesije, ali i dalje samo Srbija nastavlja da ispunjava svoje obaveze.

– Carine koje postoje ograničavaju život Srba na Kosovu. Srbija je uvek umereno odgovarala na poteze Prištine, i pored svih poteza privremenih vlasti tzv. Kosova mi ćemo nastaviti da se borimo za mirno rešenje problema. Srbija je postala sedište ključnih puteva na Balkanu.

– Razgovarao sam i sa premijerima Severne Makedonije i Albanije o privrednoj saradnji, i mi težimo ka jedinstvu Balkana. Ne želimo da se priklanjamo raznim velikim silama, već želimo da sami odlučujemo za sebe.

– Za desetak dana, Srbija započinje izgradnju auto-puta između Beograda i Sarajeva, kako bismo bili što bliže našim susedima i kako bismo se što bolje razumeli.

NOVA VRSTA VRŠNJAČKOG NASILJA: Decu nasilno skidaju pa proveravaju je li odeća original?! Ali klinac na kraju snimka ima neverovatnu poruku (VIDEO)

– Srbija će nastaviti da poštuje sve zemlje članice UN, i nastavićemo tako da radimo. Isto očekujemo i od vas. Mi zagovaramo da se sva nerešena pitanja na svetu rešavaju dijalogom, uz poštovanje UN. Želimo da čuvamo stara prijateljstva i da gradimo nova. Želimo da poboljšamo saradnju sa svim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama. To je budućnost sveta. Imamo partnerski odnos i sa SAD i sa Rusijom i Kinom. Ponosimo se saradnjom sa svima, i sve te zemlje mogu da se oslone na nas.

Vučić se na kraju obratio Generalnoj skupštini na srpskom jeziku:

– Balkan balkanskim narodima, živela Srbija!

     

(Dnevne.rs/izvor: Srbija Danas.com)