VUČIĆ PORUČIO HRVATSKOJ: Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati (INFO)

premijer

Foto: Tanjug

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će napustiti Brisel i da sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu, prenela je Prva televizija.

Premijer Vučić otputovao je večeras u Brisel, i ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi, on će još večeras napustiti Brisel i neće prisustvovati sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja, javila je ta televizija.

[adsenseyu4]

Vučić je, kako navodi Prva, rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja:

“Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati”, rekao je Vučić za Prvu tv.

On je rekao da će se, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu i on napusti Brisel, obratiti javnosti.

Premijer Vučić otputovao je danas popodne u Brisel gde je za večeras bio predviđen njegov sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Radni sastanak srpskog premijera i Mogerini prethodi Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, sutra u Briselu, na kojoj se očekivalo otvaranje sva tri poglavlja u pregovorima – 5 i 25, na koji su sve zemlje ranije dale saglasnost, ali i 26, za koje se očekivalo da će do Međuvladine konferencije takođe dobiti zeleno svetlo svih 28 članica EU.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja 5 koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki i poglavlja 25 koje se tiče nauke i istraživanja.

[adsenseyu1]

Radna tela EU sastaju se i danas i sutra, a cilj je, između ostalog, postizanje konsenzusa svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 koje pokriva pitanja obrazovanja i kulture.

Dačić: Hrvatska blokada poglavlja 26 je sitna stvar

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da ovakva odluka Hrvatske pokazuje neprincipijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb.

“Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar”, rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

“Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje”, rekao je Dačić.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Blic, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]