VUČIĆ: Političar stvara novu crkvu u Crnoj Gori! IRINEJ: Teže nego sa Osmanlijama

Irinej

Foto: Tanjug Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim patrijarhom Irinejem, a nakon sastanka poručili su da je stanje u Crnoj Gori teško i da je SPC u toj zemlji ugrožena. Patrijarh zamolio predsednika da odbrani srpski narod u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić preneo je danas da država Srbija potpuno razume stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da mora da bude nešto obazriviija, jer, poručio je, ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili.

– Razgovarali smo o situaciji u Crnoj Gori. Mi smo kao država Srbija razumeli stav SPC i njegove svetosti. Moramo da budemo obazriviji, da ne radimo ono što su nama radili, neki njihovi ministri tvrde da se Srbija meša u njihove unutrašnje stvari,a oni su se umešali u teritorijalni integritet Srbije i priznali Kosovo, i komentarišu i danas odnose Srba i Albanaca.

Za nas je posebno interesantna činjenica da se politika meša u crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari, kazao je Vučić.

– Ne možete da razumete da političar stvara crkve, ali i da oduzima imovinu jedne crkve. Ove se radi o nečemu teškom za srpski narod, neko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori. Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod tamo – kazao je predsednik.

Više od 500.000 gastarbajtera prijavilo se za pomoć Srbije od 100 evra!

– Volimo i poštujemo svoj srpski narod, insistiraćemo na jedinstvu, neko je pomislio da može da asimiluje srpski narod, nadam se da patrijarh Irinej nije u pravu kada govori o proterivanju srpskog naroda. Mi ćemo biti uz svoj narod, novih Oluja i proterivanja neće biti. Ne postoji niko bliži Srbiji od Crne Gore, ali ovo je za nas bolno pitanje. Mi Srbi samo tražimo da naš narod bude svoj na svome, oni su tamo vekovima, oni tamo nisu dovedeni.

On je kazao da je doneta odluka da srpskim organizacijama u Crnoj Gori, osim političkim, bude upućena i finansijska pomoć, i da će sledeća godina biti ključna jer je nekome cilj da srpski narod umanji kako ne bi bio konstitutivan.

Patrijarh Irinej kaže da je Srbima u Crnoj Gori nikad teže! Gore nego u Otomanskom carsrtvu!

– U vreme komunizma imali su više respekta prema srpskoj crkvi nego ovi današnji, cilj je da se protera srpski narod – kaže patrijarh dodavši da u tome koriste ustaške metode.

FOTO: TANJUG PRINTSCREEN

– Da li predsednik Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je on stvorio u Crnoj Gori? Plan je da tamo više nema SPC. Apelujem i sa bolom u duši apelujem na Đukanovića da vidi šta radi, ne čini dobro ni svojoj porodici ni narodu.

Jedan čovek koji je ateista hoće da slomi crkvu, kaže patrijarh Irinej.

– Stanje je vrlo teško, molim predsednika Vučića da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori. Đukanović da ne stvara probleme, moja molitva je da tamo zavlada mir, poručio je patrijarh posle sastanka sa Vučićem.

“Ne znam s kim je Đukanović razgovarao”

Patrijarh Irinej izjavio je danas da ne zna s kojim predstavnikom srpske crkve je predsednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao o formiranju pravoslavne crkve u toj zemlji, navodeći da je možda reč o ljudima iz Crne Gore ili okruženja.

View this post on Instagram

"Razgovarali smo o odnosima države Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Poštujući jedni druge, dobro razumemo potrebe jedni drugih i imamo dobar dijalog o svim važnim i ključnim temama za naš narod. Srpski narod ne želi da ga odvajaju od matice, to je jedan, jedinstven narod, ma gde da živi. Za nas je veoma važno da Srbija i Crna Gora moraju da budu najbliže države, ali moraju da razumeju koliko je ovo za nas bolno pitanje. Mi Srbi tražimo samo jedno, da naši ljudi budu svoj na svome. Oni vekovima tamo čuvaju svoj identitet. Radićemo sve što možemo, poštujući državu Crnu Goru, njenu državnost i nezavisnost. Borićemo se za prava svog naroda, demokratski, nenasilno i daćemo sve od sebe da budemo uz svoj, srpski narod u Crnoj Gori." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

“Ne znam, verovatno sa ljudima iz Crne Gore ili ljudima izvan Crne Gore, možda sa našim komšijama, da ne pominjem kojim”, rekao je patrijarh, upitan na koga je Đukanović mislio kada je rekao da van očiju javnosti razgovara sa predstavnicima MCP o formiranju pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)

Be the first to comment on "VUČIĆ: Političar stvara novu crkvu u Crnoj Gori! IRINEJ: Teže nego sa Osmanlijama"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*