VUČIĆ POBESNEO POSLE OSLOBAĐANJA HARADINAJA: Ovo je bruka i sramota, preduzećemo sledeće mere..

premijer

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vlada Srbije održala je posebnu sednicu, povodom odluka suda u Francuskoj da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji

Vlada Srbije održala je posebnu sednicu, povodom odluka suda u Francuskoj da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova nakon oslobađanja je izjavio da je “ovo pobeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući.

Premijer Aleksandar Vučić zajedno sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem se vanredno obraća javnosti.

 

[adsenseyu4]

-Odlučujuća tačka 4, “utvrdjuju da izručenje Ramuša Hradinaja može da ima izuzetno teške psoledice po Ramuša. Pa nismo ga zvali za čokolade i bombone, vec za ratne zločine. Naš pravni tim je počeo sa analizom, imamo i pitanja za tačku 2., koju verovatno niakda nećemo dobiti – ovim rečima je počeo  premijer vanrednu konferenciju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić navodi da je francuski Apelacioni sud  utvrdio da bi izručenje moglo da ima teške posledice po Haradinaja, jer je u javnosti on već proglašen za zločinca.

– Odluka je sramna, skandalozna, protivpravna, i povrh svega je politička – rekao je Vučić.

– Mi smo brojčano mali, ali ponosan narod, ali nikome, pa ni Francuskoj neću dozvoliti da nas ponižava. Biće pozvana konstulacija ambasadora, uputićemo najoštriju protestnu notu republici Francuskoj. Ovde se radi o tome da li ćete da poštujete suverenitit jedne zemlje.

– Stupili smo u kontakt sa ambasadama više zemalja, ambasador Srbije u Francuskoj će biti pozvan na konsultacije u Beograd. Pozvao sam i Sergeja Lavrova na razgovor popodne u 16:30. Srbija od svojih odluka neće da odustane, a oni koji su mislili da će da pobede Srbiju su se prevarili – dodao je premijer.

 

[adsenseyu1]

Na pitanje u kakvim odnosima će Srbija ubuduće biti sa Francuskom, premijer je odgvorio:

– Nećemo prekidati diplomatske odnose sa Frncuskom. Nama je važno da imamo dobre odnose sa njima, a njima je jasno da ovo ne utiče dobro na to. Ne želim da ugrožim stabilnost Srbije nekom hitrom odlukom. Ovo je najviši stepen otpora, tako što smo otkazali gostovanje francuskog ambasadora Srbiji – rekao je Vučić.

Ovo je veoma ozbiljna akcija pripremana nekoliko meseci, naveo je on.

– Danas srpski narod treba da bude još ponosniji na malu zemlju koja je spremna da se suprotstavi najvećim silama, ukoliko su oni spremni da pogaze najvažnija načela pravde i pravičnosti.

– Dobro je da su nam pokazali šta misle o našem narodu i dobro je da su nam pokazali kako to funkcioniše pravna država. Treba da se stide svojih odluka zasnovanih na poltiici, koje nikakve veze sa pravdom nemaju. To i nama ostavlja mogućnosti da recipročnim merama u budućnosti reagujemo- zaključio je premijer.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]