VUČIĆ NE IDE NA INAUGURACIJU PUTINA: Odluka je iznenađenje samo za one koji o prilikama na relaciji zvanična Moskva – Beograd ne znaju baš ništa!

Vučić

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, dok je na adresu predsednika RS Milorada Dodika ona stigla. “Blic” analizira moguće razloge za takav postupak Rusije.

Nedeljama se spekuliše hoće li predsednik Srbije putovati u Moskvu 7. maja. Kako je nedavno potvrđeno na Andrićevom vencu, Vučić nije dobio poziv.

– U to vreme predsednik će biti u zvaničnoj poseti Ankari, susret sa Redžepom Tajipom Erdoganom zakazan je pre nekoliko meseci – rečeno je u kabinetu predsednika Srbije.

Vladimir Putin lično na inauguraciju poziva samo predsednike bivših sovjetskih zemalja, ali je svakako neobično da poziv ne bude upućen od nekog od visokih ruskih zvaničnika ili preko ambasade. Dva su moguća razloga. Prvo, predsednikove bliske veze sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Zapadom i drugo, nemogućnost da se dve administracije dogovore o statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Žene POLUDELE za dvanaest zgodnih i skockanih telohranitelja Kim Džong-una! (VIDEO)

– Za manje od mesec i po dana Vučić i Angela Merkel videli su se dva puta, a to što predsednik javno govori da se savetuje i da će se savetovati sa nemačkom kancelarkom po pitanju rešenja kosovskog problema sigurno nije ostalo neopaženo u Rusiji. S druge strane, problem bi moglo da predstavlja i to što Rusija uporno pokušava da izdejstvuje diplomatski status za osoblje Ruskog centra u Nišu, a kako vreme odmiče, jasno je da od toga neće biti ništa – navodi sagovornik “Blica”.

Odlukom da ne pozove Vučića predsednik Rusije poslao je poruku da Vučić nije neko koga smatra svojim.

ALEKSANDAR VUČIĆ ISKRENO: Dođe mi da sve pitam, zar stvarno hoćete da nas izgine i ovo malo?

– Rusija na Vučića odavno ne gleda kao na svoju filijalu ili ekspozituru ni u Srbiji ni u regionu, smeta im dobar odnos koji predsednik Srbije pokušava da ostvari i sa Istokom i sa Zapadom. U tom smislu, odluka da ne bude pozvan iznenađenje je samo za one koji o prilikama na relaciji zvanična Moskva – Beograd ne znaju baš ništa – kaže sagovornik “Blica”.

Takođe, ruski interes nije da prekine svaku vezu sa Vučićem s obzirom na to koliku podršku on uživa u domaćoj javnosti. Ruski planovi vezani su za širenje uticaja u ovom regionu, a osim Republike Srpske, koja je ipak samo jedan entitet, nadaju se da to mogu samo još preko Srbije koja nije članica NATO.

Pritisci na Srbiju pojačavaće se kako se bude približavalo rešenje za kosovski problem. Zvanična Moskva će, tradicionalno, pokušati da se predstavi kao zaštitnik Kosova veći od Beograda. Vučić bi tek tada mogao da se nađe pred izazovima.

Vlada Republike Srbije donela odluku: Ovom hrvatskom ministru je ZABRANJEN ULAZ U SRBIJU! (INFO)

Ceremonija stupanja Vladimira Putina na dužnost predsednika Ruske Federacije u novom mandatu biće održana 7. maja, a tog dana će i vlada podneti ostavku, saopšteno je danas u Kremlju.

Predsednički izbori u Rusiji održani su 18. marta, a Putin je pobedio sa 76,69 odsto osvojenih glasova, saopštila je ranije Centralna izborna komisija Rusije.

Vučić: Neki su pričali da sam dobio poziv…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je nedavno da nije dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina.

merkel-vucic

Foto: Reuters

– Nisam dobio poziv od Putina. To su neki pričali da bi mogli po nekim ambasadama da idu i govore – “eno ga, ide kod Putina”, iako me čovek nije ni pozvao – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da sa Putinom nije o tome razgovarao, već da su telefonom pričali o Kosovu i drugim stvarima.

(Dnevne.rs/Izvor: Ivana Mastić Mastilović, Blic.rs)