VUČIĆ GRAĐANIMA: Podignuta borbena gotovost SRPSKE VOJSKE (INFO)

premijer

FOTO TANJUG

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da je podignuta borbena gotovost gde je neophodno, ali da je Srbija stabilna i da građani mogu da budu mirni.

U Vladi Srbije održana je sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koju je premijer Aleksandar Vučić sazvao sinoć, posle eskalacije krize u Makedoniji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Vučić je rekao da je situacija u Srbiji mirna i stabilna.

“Građani treba da budu mirni jer smo podigli borbenu gotovost naših jedinica gde je potrebno. Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov”, rekao je Vučić.

Premijer je poručio da je “naš najviši cilj očuvanje mira i stabilnosti”.

 

[adsenseyu4]

Komentarišući opasne izjave Ramuša Haradinaja ‘da je Srbija neprijatelj i da Albanci treba da se ugladaju na Hrvatsku’, Vučić je ocenio da Albanija postaje “mezimče međunarodne zajednice”.

“I ceo svet ćuti, na najstrašnije, na najmorbidnije izjave”, rekao je Vučić i dodao da to u Srbiji čine i “Haradinajevi Srbi”.

Na inauguraciji očekujem puno prijatelja iz EU

Odnosi sa Turskom za nas su od izuzetnog značaja, izjavio je danas premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da Srbija želi da da bude dobar partner Ankari.

“Uputio sam poziv (turskom predsedniku Redžepu Tajipu) Erdoganu. On je jedini strani lider koji nije bio u Srbiji u poslednje dve-tri godine, išao je u deo Srbije koji nije pod našom kontrolom. Mislim da bi bilo važno da sa Turskom imamo najbolje moguće odnose”, istakao je Vučić u izjavi za Radioteleziviju Srbije.

On je dodao da će sa Erdoganom razgovarati o važnim pitanjima za Balkan, a očekuje da sa njim u Srbiju dodje i velika grupa binismena. Govoreći o aktivnostima u narednom periodu, Vučić je rekao: “Verujem da ćemo imati razmenu važnih poseta sa Ruskom Federacijom, a kad dodje vreme inauguracije očekujem i značajan broj prijatelja iz Evropske unije da poseti Srbiju i da time pokažemo koliko je Srbija snažna, a snažna je onoliko koliko je ugledna, ekonomski uspešna i doprinosi miru u regionu”.

“Naše je da nikoga ne uvredimo, ali i da nikom ne damo da odlučcuje o našoj sudbini”, istakao je on.

 

Premijer je poručio da Srbija neće dozvoliti progon ni istrebljenje svog naroda.

“Nikada nikoga nećemo da diramo, ništa nam tuđe nije potrebno, samo svoje nećemo da damo nikome”, dodao je Vučić.

On je rekao da je “ovo vreme bremenito različitim izazovima i pritiscima spolja i iznutra”.

“Ono što je važno jeste da ljudi znaju da nismo govorili laži i neistine s koliko se problema suočavamo u regionu i da će biti mnogo muka”, kazao je Vučić.

 

[adsenseyu1]

On je zahvalio svim bezbednosnim službama i doda ;da predstavnici vlade nisu izlazili sa zaključcima jer tu ima “vojnih i drugih tajni”.

Srpski premijer ocenio je da je Srbija umirujuće delovala prema svemu što se dešava u Makedoniji.

“Pozvali smo na mir u Makedoniji jer se to tiče i nas”, kazao je Vučić i dodao da je Srbija za Makedoniju učinila više od ostalih suseda u prošlosti, mada joj uvek nije bilo vraćeno istom merom.

On je citirao nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila rekavši da “ne postoje stalna prijateljstva, kao ni stalna neprijateljstva, već stalni interesi” i ocenio ;da su “Albanci postali mezimče medjunarodne zajednice” i da im je sve dopušteno.

Prema njegovim rečima, najopasnije je čutanje onih koji to dozvoljavaju.

(Dnevne.rs /Izvor: Alo.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]