VUČIĆ: “Albanci žive u filmu da su samo oni žrtve”

predsednik

Foto: printscreen/

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da zamrzavanje kosovskog konflikta nije u interesu Srbije, jer niko ne može da garantuje da Albanci neće na silu pokušati da preuzmu potpunu kontrolu nad severnim delom Kosova.

“Imate li nekoga ko će da garantuje da sever neće biti nasilno zauzet? I ako mi uđemo da branimo Srbe, onda imamo pretnju NATO-a da smo ušli u sukob s njima. To su mi rekli ne jednom, nego sto puta. I posle onog što se desilo Marku Đuriću rekao sam da Srbija neće da ćuti, ne precizirajući šta time mislim, a oni su onda održali 10-12 vežbi s Kosovskim snagama bezbednosti. Šta mislite zašto? Prezentacija sile”, rekao je Vučić u Palati Srbija.

On je dodao da se nije uplašio i da nije zadivljen tom silom, ali da nije neodgovoran i da neće da potcenjuje te pretnje.

PROMENJEN MANDAT EULEKSA: Tači i Haradinaj dobijaju odrešene ruke, evo i šta to znači za SRPSKI NAROD NA KiM

“Zato je bolje da se politički učini sve da se sačuva mir i stabilnost. Ako će zamrznuti konflikt da traje pet godina, recimo, da li iko veruje da Albanci neće pokušati da zauzmu na silu sever i dovedu nas pred svršen čin? Da imamo garancije – neka traje. Ali zaboravite onda i na evropski put i sve ostalo”, rekao je Vučić.

Albanci

Foto: Tanjug/AP

Govoreći o najavama uključivanja pojedinih država u dijalog Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je Srbiji prihvatljivo da Evropska unija posreduje, ali da nije realno očekivati da će dogovor biti ostvaren bez SAD i Rusije.

On je, međutim, rekao da nije u redu da se u dijalog uključuju samo one zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i ocenio da je i dalje značajno veća mogućnost da do dogovora ne dođe.

Komentarišući pojedine poteze prištinskih vlasti u poslednje vreme, Vučić je rekao da je to posledica činjenice da Albanci ne mogu da prihvate da i sami snose deo odgovornosti.

„MITROVICA VAŽNIJA OD STOLICE U UN“: Prištinske vlasti hoće sever KiM

“Albanci žive u filmu da su samo oni žrtve i u filmu u kojem nema realnog sagledavaja sadašnjosti i budućnosti”, rekao je predsednik Srbije.Vučić je rekao da nije gledao televizijski prenos sednice Skupštine grada Beograda, na kojoj je izabran novi gradonačelnik Zoran Radojičić, ali da mu je čestitao jutros oko 7.05 kada ga je video kako ide na posao, s obzirom da je zgrada Predsedništva u neposrednoj blizini zgrade u kojoj radi gradonačelnik.

Albanija

Foto: tanjug/AP

“Nisam gledao prenos. Ali sam saglasan da Radojičić treba da se još snažnije bori protiv korupcije. Problem je samo onda kada oni koji su najkorumpiraniji govore o borbi protiv korupcije”, rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše optužbe opozicije na račun gradskih vlasti.

(Dnevne.rs/Izvor: Beta)