VREMENSKI PREOKRET: Prognoza za narednih 5 dana (RHMZ GRAFIKON)

drvo

Foto ilustracija: Dnevne/rs /Izvor: pixabay

Otopljenje i temperature ponegde i do 17 stepeni očekuju nas naredne sedmice, te ćemo u prolećnom vremenu uživati nekoliko dana.

Ipak, meteorolog Đorđe Đurić upozorava da zima i dalje nije gotova i da još nije vreme za odlaganje zimske garderobe.

Kako Đurić kaže, maksimalna temperatura danas iznosiće do 10 stepeni.

Na severu zemlje biće pretežno sunčano, u ostatku zemlje nešto više oblaka, a na jugu ponegde slaba kiša, dok će na planinama biti i slabog snega.

Sutrašnje jutro biće prohladno, ponegde i maglovito, temperature će se kretati od -2 do 4 stepena, a tokom dana će u celoj zemlji biti uglavnom sunčano. Maksimalne dnevne temperature iznosiđće između 5 i 8 stepeni, a u Beogradu 8, kaže on.

On dodaje da će jutra biti prohladna i od nedelje do četvrtka, u dolinama i kotlinama pojaviće se i magla, a biće uslova i za slab mraz, jer će se temperature kretati oko nule. Dani će biti sunčani i natprosečno topli za ovo doba godine, kaže meteorolog.

Tako će se dnevne temperature u nedelju kretati od 8 do 12 stepeni, u ponedeljak od 10 do 15, a u utorak i sredu takođe od 10 do 15 stepeni, s tim da će ponegde temperatura dostići čak i 16. i 17. podeok. Ipak, u većini mesta će živa ostati na 13. i 14. stepenu, kaže Đurić.

vreme

Foto: RHMZ printskrin

Nakon toga, u četvrtak počinje povećanje oblačnosti, a u petak i pad temperature, te će vrednosti biti uobičajene za ovo doba godine: temperatura će iznositi 6-7 stepeni.

SREĆA ĆE IM BITI NAKLONJENA: Ovih 5 horoskopskih znakova čeka velika ljubav tokom proleća! (ASTROLOGIJA)

I Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavljuje od četvrtka povećanje oblačnosti, mestimično će biti i kiše, a na planinama sa snegom uz postepeni pad temperature.

– Već danas smo pod uticajem anticiklona, polja visokog pritiska, koje će sprečiti da sa Atlantika prodre vlažna vazdušna masa sa padavinama. Kiša će nas bukvalno zaobići. Takođe, vetar će biti slab, te se jutarnja magla u nižim predelima može zadržati i celo prepodne u nižim delovima, gde će zbog toga biti i hladnije – kaže Đorđe Đurić.

Govoreći o polju visokog pritiska, Đurić objašnjava da je normalna visina vazdušnog pritiska 1.013 milibara, a da je vrednost već danima znatno povišena i iznosi oko 1.030 milibara. S druge strane, on naglašava da je trenutna situacija ljudima pogodnija nego kad je u pitanju ciklon, odnosno pritisak nizak, a vreme toplo.

Sagovornik “Blica” ističe da se na osnovu trenutnih podataka ne može precizno prognozirati kakvo će vreme biti od narednog vikenda, te upozorava građane da zima još traje (kalendarski do 21. marta), i da ih toplo i sunčano vreme ne zavara.

– Prošle godine nas je 20. marta zavejao sneg. Zima nije završena, iako uživamo u prolećnom vremenu. Čak ni to što će u narednim danima temperature biti iznad proseka, nije ni blizu rezultatima zabeleženim pre tri godine.

– Izmereno je 26 stepeni u Kruševcu pre tri godine i to je najviša februarska temperatura od kada se vrše merenja u Srbiji. Tada je i Beogradu bilo 21 stepen, a bilo je i grmljavine, dakle u potpunosti prolećna situacija – kaže Đurić.

Meteorolog dodaje i da će za ljubitelje zimskih sportova uslovi biti pogodni do kraja marta. Naime, na Kopaoniku visina snežnog pokrivača iznosi 117 centimetara, te se zasigurno neće otopiti u narednih mesec i po dana. S druge strane, sneg na nižim planinama, neće uspeti da odoli otopljenju.

Trenutno nema aktuelnih hidroloških i meteoroloških najava, niti upozorenja na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, niti su aktivirani meteo i hidro alarmi.

(Dnevne.rs /Izvor:  M. Milojković, Blic)