VREMENSKA PROGNOZA: Za Uskrs toplo, ali prvomajski izletnici se NEĆE OBRADOVATI (RHMZ)

vreme

pixabay

Pred nama je praznična nedelja koju će mnogi iskoristiti da pobegnu od gradske vreve i uskršnje i prvomajske praznike provedu negde u prirodi, bilo da se radi o planini, jezeru, pa i morskim destinacijama.

Ipak, da li će im vremenske prilike ipak pokvariti ugođaj?

TOPAO USKRS

Ono što je sigurno, uskršnji vikend biće veoma topao sa najvišom dnevnom temperaturom do čak 29 stepeni Celzijusa. Samo u pojedinim krajevima zemlje su mogući kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Prema rečima Đorđa Đurića, meteorologa iz “Weather2Umbrella”, porast temperature kreće već od danas, ali pojedini sugrađani neka se pripreme i za olujne udare.

– Danas nas očekuje sunčano i veoma toplo vreme uz povremenu oblačnost. U poslepodnevnim časovima na jugu Srbije i u planinskim predelima očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna dnevna temperatura biće od 24 do 29 stepeni, a u Timočkoj i u Netoginskoj krajini biće od 20 do 22 stepena.

vreme

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Jugoistočni vetar će i dalje duvati. U petak će biti pretežno sunčano i jos toplije – maksimalna dnevna od 26 do 30 stepeni. Takođe, na jugu Banata očekuju se olujni udari.

Toplo vreme nastavlja se i u subotu, kada i počinje da pada da bismo u nedelju dočekali nešto svežiji Uskrs. Ipak, Đurić kaže da će temperatura vazduha i dalje biti topla, ali da su mogući kratkotrajni pljuskovi.

– U subotu nas očekuju jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće severozapadni vetar i temperatura će biti u padu, s tim što ce i dalje biti toplo. Maksimalna dnevna temperatu će biti od 18 stepeni na severozapadu zemlje do 25 na jugoistoku.

U nedelju će biti promenljivo oblačno i svežije. Uglavnom će biti suvo uz sunčane periode, temperatura će biti oko 18 do 22 stepena – kaže Đurić.

U Novom Sadu danas i sutra će biti pretežno sunčano sa maksimalnom temperaturom od 28 do 30 stepeni. Za vikend maksimalna dnevna temperatura biće oko 20 stepeni, dok će jutarnja biti oko 15 stepeni. Prema podacima RHMZ-a, u subotu će biti kiša sa pljuskovima i grmljavinom.

I Nišlije očekuje slično vreme – danas i sutra maksimalna dnevna će biti od 27 do 28 stepeni, a jutarnja će biti oko 13. podeljka. Za vikend se očekuje nešto niža maksimalna dnevna temperatura od 20 do 24 stepena, a pljuskovi sa grmljavinom predviđeni su takođe za subotu.

NA PLANINAMA SVEŽIJE

Svi koji su planirali da za Uskrs pobegnu na planinu, neka očekuju malo svežije vremenske prilike. Na planinama temperatura danas i sutra će biti od 22 do 24 stepena, a u subotu maksimalna dnevna biće 18 stepeni. U nedelju, jutarnja temperatura biće oko 5 podeljka, a dnevna oko 13 podeljka.

Takođe, za vikend je predviđena kiša sa pljuskovima i grmljavinom. Tako oni koji se upute na primer na Kopaonik, za vikend (subota i nedelja) treba da očekuju maksimalne dnevne temperature do 16 stepeni. Na Zlatiboru će biti za nijansu toplije, odnosno u subotu nas očekuje 20, a na dan Uskrsa maksimalnih 21 stepen uz poveterac i povremenu kišu.

vreme

FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

KIŠOVIT I SVEŽ PRVI MAJ

Ipak, sve izletnike verovatno će razočarati podatak da nas ove godine očekuje nešto svežiji i u pojedinim delovima zemlje kišovit 1. maj. Svi koji planiraju na uranak i roštilj u prirodi, obavezno neka za svaki slučaj ponesu kišobrane i nešto “da ogrnu”.

Već sam početak nedelje (ponedeljak) sa sobom će prema rečima meteorologa doneti oblačnost sa pljuskovima i grmljavinom, a temeperatura 1. maja neće prelaziti 20. podeljak.

– U ponedeljak na očekuje pojačana oblačnost, kao i kiša sa pljuskovima i grmljavinom. U utorak će biti promenjivo oblačno takođe sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Oba dana temperatura neće preći 20 podeljak – kaže Đurić.

Za sam 1. maj, kako je već navedeno, vreme će biti umereno toplo sa dnevnom temperaturom do 20 stepeni.

– Za praznik će biti umereno toplo i na nivou cele zemlje će biti sunčano. Mogući su uslovi za kišu, ali za sada se ne zna još ništa sigurno. Temperatura će biti od 15 do 20 stepeni – kaže meteorolog.

Prema hidrometeorološkim podacima sa sajta “AccuWeather” u glavnom gradu za Prvi maj temperatura će biti 20 stepeni, te će građani moći da uživaju u lepom vremenu na poznatim roštiljskim lokacijama kao što je Ada Ciganlija, Košutnjak, Zvezdarska šuma, Avala…

To se nažalost ne može reći za planinske centre.

Tako će na poznatim planinskim izletištima za 1. maj temperatura će biti oko 10 podeljka. Na Zlatiboru će biti oko 15 stepeni sa pljuskovima i grmljavinom. Nešto slično vreme biće i 2. maja sa temperaturom većom za tri podeljka.

Na Kopaoniku će za Prvi maj temperatura biti oko devet stepeni sa sunčanim periodima. Nakon Prvog maja, vreme će biti toplije sa više sunčanih perioda. U četvrtak i petak vreme će biti mestimično oblačno sa temperaturom od 12 do 13 stepeni.

prognoza

FOTO: ACCUWEATHER / SCREENSHOT

I NA MORU SVEŽE

Svi koji su planirali da praznike iskoriste da skoknu do crnogorskog ili hrvatskog primorja takođe ne čekaju baš najlepše vesti.

U najpoznatijem crnogorskom letovalištu – Budvi, za Uskrs će biti 16. stepeni, oblačno i bez vetra. Prvi maj biće još svežnije, ondosno maksimalna dnevna temepratura iznosiće svega 13 stepeni uz povremenu kišu i umeren vetar.

Gotovo identično vreme se očekuje i na hrvatskom primorju. U Dubrovniku će za Uskrs biti oko 16 stepeni, uz oblake i povetarac, a 1. maja takođe maksimalnih 13 stepeni Celzijusa uz kišu i slab vetar.

Za nijansu toplije biće u Splitu gde će za vikend biti do 19 stepeni, a 1. maja maksimalnih 16 bez padavina.

HOROSKOP ZA SUTRA (26. april 2019.): Sreća vam se osmehnula! (ASTROLOGIJA)

POSLE PRAZNIKA TEMPERATURA RASTE

Posle praznika, temperatura će se podići za nekoliko stepeni. Već narednog četvrtka i petka predviđena je temperatura od 24 stepena sa povremenim pljuskovima i naoblačenjem.

OPREZ OD UV ZRAČENJA

S obzirom da smo ove nedelje u naletu visoke temperature, građani trebaju obratiti pažnju na UV zračenja i njihov nivo koji je izuzetno visok za ovo doba godine. Danas i sutra nivo UV zračenja u celoj zemlji je visok, njegova vrednost je 6-7. U petak njegova vrednost će biti vrlo visoka od osam do deset u Sjenici, Prištini i na Kopaoniku, zbog čega treba izbegavati preterano izlaganje suncu bez neophodne zaštite. Umerena vrednost zraka biće u Negotini i u Peći.

– Posebno treba biti oprezan kad je u pitanju izlaganje na suncu, jer su vrednosti UV zračenja visoke. Kao zaštitu treba koristiti kreme i naočare za sunce i izbegavati nepotrebno izlaganje zracima kada je najkritičnije, a to je oko 13 ili 14 sati – kaže Đorđe Đurić.

(Dnevne.rs /Izvor: Lj.S., Blic)