VREMENSKA PROGNOZA ZA PRAZNIKE: Evo šta nas čeka za USKRS I 1. MAJ (RHMZ)

horoskop

pixabay

Iako vremenske prilike pogoduju proleću, hladniji dani i dalje se u potpunosti ne predaju.

Naime, poslednjeg dana vikenda i naredne nedelje građane očekuje promeljivo i sunčano vreme sa oblačnim intervalima i sa dnevnom temperaturom koja će se držati oko 20 podeljka.

Ipak, krajem nedelje, prema predviđanjima, očekuje se pad temperature na maksimalnih do 14 stepeni Celzijusa praćenih kišom i grmljavinom.

Kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, april je mesec kada ulazimo u nestabilniji period u kojem će biti uslova za kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

– Temperature će biti slične kao što su i do sada. Na severu maksimalna dnevna temperatura biće 22 stepena, a na jugu 14, dok će u većini predela biti između 18 i 20 podeljka.

U Beogradu će uglavnom biti oko 20 stepeni. Takođe, ulazimo u nestabilniji vremenski period, te će biti uslova za kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom – kaže Đurić.

U Beogradu tokom naredne nedelje maksimalna jutarnja temperatura biće oko 12 stepeni, a maksimalna dnevna oko 20.

Padavine su moguće već od utorka, a u sredu su iz RHMZ najavili pljusak. Ipak, ono čemu će se većina obradovati jeste slabljenje košave koja je prethodnih dana zadavala dosta glavobolje.

vreme

rhmz

Košava će sutra uveče da oslabi, tako da u toku sledeće nedelje neće biti jakih vetrova. U zapadnim i jugozapadnim krajevima zemlje očekuju se padavine, ali pošto već postaje toplije za taj deo zemlje karakteristična je pojava konvektivnih oblaka (cumulonimbus) koji su karakteristični u našim predelima i oni predstavljaju oblake koji donose pljuskove sa grmljavinom.

Česti su pred kraj proleća i početak leta – kaže meteorolog.

Tokom naredne nedelje, građane širom zemlje očekuje sunčano vreme sa povremenim padavinama koje će nastupiti od sredine nedelje, dok će u planinskim predelima kiša sa pljuskovima biti prisutna tokom cele nedelje, a maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti 15. podeljak.

Tako nas prema sajtu “Weather2umbrella”, čeka poprilično hladan petak (12. april) za ovo doba godine. Naime, prema njihovim predviđanjima, temperatura će se kretati maksimalno do 13-14 stepeni Celzijusa, a biće i vetra i pljuskova sa grmljavinom.

Posebno upozorenje izdato je za poslepodnevno doba dana između 16 i 18 sati kada će temperatura iznostiti 12 stepeni, ali sa subjektivnim osećajem oko 5 stepeni uz kišu i grmljavinu. Istog dana u noćnim satima subjektivni osećaj biće čak jedan stepen ispod nule iako će živa u termometru pokazivati oko 9 stepeni.

Kišoviti Prvi maj

Predstojeće praznike – Uskrs i Prvi maj – većina građana voli da provede u prirodi, posebno kada je u pitanju prvomajski uranak, pa je dobro znati da li će nam vremenske prilike dozvoliti da uživamo u roštilju na otvorenom.

vreme

FOTO: ACCUWEATHER.COM / SCREENSHOT

Ipak, kaže naš sagovornik da je teško je i nezahvalno predviđati dugoročnije vremenske prilike, odnosno da je još rano procenti kakvo će nas tačno vreme dočekati za praznike, ali da je uobičajeno da za prvi maj bude toplo sa povremenim prolećnim pljuskovima.

– Još uvek je rano da prognoziramo kakva će temperatura biti za Uskrs i Prvi maj, ali na primer, prošle godine imali smo pravi letnji 1. maj, kada je temperatura bila oko 30 stepeni, a pre dve godine na taj dan je bilo relativno sveže, u planinskim krajevima je čak padao i sneg. Ali za 1. maj je uobičajno da bude toplo i ako bude kiša, to će biti prolećni pljuskovi sa grmljavinom – objašnjava Đurić.

Ukoliko je verovati sajtu “AccuWeather” za Uskrs će biti sunčano sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 23 stepena. Na Veliki petak maksimalna dnevna temperatura iznosiće 21 stepen iako će većina dana biti oblačna, dok nas u nedelju, na dan Uskrsa, očekuje pravi prolećni sunčani dan sa temperaturom do 23 stepena. Za 1. maj će maksimalna dnevna biti 23 stepena i moguća je kiša.

(Dnevne.rs /Izvor: Lj.S., Blic)