VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNU NEDELJU: Meteorolozi najavljuju mraz i debeli minus, a evo kad nam stiže OTOPLJENJE (GRAFIKON)

sneg

pixabay

Sneg koji je poslednja tri dana padao u gotovo celoj Srbiji polako jenjava i do kraja dana se očekuje razvedravanje, najavljuju meteorolozi.

Prema njihovim procenama, u narednim danima ćemo imati nešto nižu temperaturu koja će se početkom nedelje kretati oko nule, dok se do kraja nedelje očekuje blago otopljenje, ali sa snegom koji će povremeno padati, manjim intenzitetom.

Zimsko nedeljno jutro koje je jutros osvanulo u Srbiji označilo je prestanak padavina u severnim i zapadnim delovima Srbije uključujući i glavni grad. Do kraja dana očekuje se da će sneg prestati da pada i na jugu i istoku zemlje, te će doći do potpunog razvedravanja.

U noći koja predstoji kao i prepodneva prvog radnog dana meteorolozi očekuju suvo vreme ali veoma hladno uz mraz ponegde.

 Jutarnja temperatura će se kretati od minus devet do minus jedan stepen. Tokom dana se zadržava hladno vreme ali sa temperaturom oko nule ili koji stepen iznad, dok će u ponekim delovima Srbije živa na termometru ostati u minusu – priča meteorolog Đorđe Đurić.

U drugom delu dana, dodaje, doći će do blago naoblačenja, pa će tako sneg padati samo u nekim delovima zemlje i to znatno slabije nego minulih dana.

U utorak nas očekuje isto vreme, oblačno, sa slabim snegom i temperaturama koje neće preći nulu, dok će u sredu biti tmurno, a tek poneka pahulja će se pojaviti u pojedinim delovima Srbije.

ANTIBIOTICI NIŠTA NE LEČE! NESTOROVIĆ: Većina lekara i pacijenata misli da će ovim lekovima sprečiti komplikacije, ali TO NIJE TAČNO!

– Postoji mogućnost da će se formirati magla koja će se zadržati.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Pred nama je hladna nedelja ali nije reč o hladnom talasu, već o uobičajenom vremenu za ovo doba godine – priča Đurić i dodaje da će sredu će najhladnije biti u Novom Sadu, gde će temperatura biti minus šest stepeni, dok će najtoplije biti u Kragujevcu sa tri stepena iznad nule.

Malo otopljenje u četvrtak i petak

Tek u četvrtak i petak možemo da očekujemo malo toplije vreme i više temperature.

Ipak ne treba zaboraviti da je sredina decembra te da “toplije vreme” znači da će temperatura biti oko tri, četiri stepena. Đurić kaže da nas i za vikend očekuju prijatnije temperature koje će se kretati iznad nule.

Vojvodina rekorder po visini snega

Tokom proteklih dana u Vojvodini je palo skoro pola metara snega, što je ovu pokrajnu kotiralo u rang sa planinama, gde visina snežnog pokrivača na Kopaoniku iznosi 39 centimetara.

– Apsolutni rekorder je Zrenjanin gde je napadalo 47 centimetara snega. Odmah iza njega je Novi Sad sa 40 centimetara, dok je u Beogradu visina pokrivača 38 centimetara.

vreme

pixabay

Ta tri grada su ozbiljna konkurencije Kopaoniku i drugim planinama, gde je u odnosu na gradove na severu padalo dosta manje snega – kaže Đurić.

U drugim delovima Srbije visina snežnog pokrivača se kreće od 10 do 30 centimetra, a na jugu i jugoistoku je prethodnih dana padala kiša koja je tek sinoć preša u sneg.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Zanimljiv je podatak da je u Vranju juče bilo 10 stepeni, dok je u drugim delovima zemlje vejalo.

NISU ZNALI GDE SE SRBIJA NALAZI NA MAPI, PA SU ZAPUCALI U BEOGRAD: Evo šta misle o srpskoj prestonici posle 24 sata (VIDEO)

Mraz na putevima

Iz Auto-moto saveza Srbije upozoravaju da je zbog niskih temperatura moguće formiranje mraza i poledice na putevima, te se vozačima preporučuje poseban oprez.

Saobraćaj se na svim putevima zbog zimskih uslova kreće otežano i usporeno, a vozači se mole da na put ne kreću bez opreme neophodne u zimskim uslovima vožnje.

(Dnevne.rs /Izvor:  J. A. Blic)