VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNIH 5 DANA: “Igra” ciklona iznad Balkana donosi NOVE SNEŽNE PADAVINE, a evo i kada ih očekujemo (RHMZ GRAFIKON)

vreme

pixabay

Od danas pa sve do četvrtka očekuje nas tipično januarsko vreme. Miks padavina, tačnije susnežica, sneg i kiša dominiraće na teritoriji čitave zemlje.

Temperature će u ranim jutarnjim časovima biti tek nešto ispod nule i u blagom plusu takom dana tako da se ne očekuje zadržavanje velikih količina snega na tlu.

Ono sto je izvesnije jeste stvaranje poledice zbog kiše, koja će mestimično padati sve do vikenda.

Kako  objašnjava meteorolog Đorđe Đurić ovakvi vremenski uslovi posledica su čestog premeštanja ciklona preko Mediterana.

vreme

Foto: printskrin RHMZ

Oni će se premeštati od zapadnog preko centralnog dela Mediterana, od južnog dela Italije preko Sicilije ka južnom Jadranu.

– Kod nas će pod uticajem ciklona pristizati vlažna vazdušna masa koja će donositi kišu i susnežicu, a ujedno ćemo sa severa imati konstantno neki blagi priliv hladne vazdušne mase – kaže Đurić.

Ponedeljak

Prvog dana u ovoj nedelji očekuje nas pretežno oblačno vreme. Na jugu i jugoistoku ponegde sa kišom, koja će se u jutarnjim satima lediti na tlu.

U ostalim krajevima moguće je provejavanje slabog snega, a duvaće i vetar slab i umeren, severni i severozapadni.

Najniža temperatura od -3 do 0, najviša dnevna od 0 do 3 stepena.

grafikon

Foto: printskrin/RHMZ

Utorak

Slični vremenski uslovi nastaviće se i tokom nedelje, objašnjava Đurić. Širom Srbije biće mestimično sa susnežicom i snegom, a na jugu i jugoistoku sa kišom, koja će se u jutarnjim satima ponegde lediti na tlu. Zbog toga će na snazi biti upozorenje i povećana opreznost od poledice na putevima.

– U utorak će biti hladnije u severnom delu Srbije nego u južnom tako da se padavine u obliku snega očekuju i u zapadnim i brdsko-planinskim predelima – ističe Đurić.

Sreda

Sredinom nedelje oblačno uz veću količinu snežnih padavina u južnim i jugozapadnim krajevima i u planinskim predelima.

Najniža temperatura od -5 do -1, najviša od -1 do 3 stepena. U većini krajeva biće prisutan miks padavina, ali bez zadržavanja snežnog pokrivača, jer će temperature biti u plusu.

Četvrtak

Kako objašnjava meteorolog Đurić u četvrtak polako dolazi do promene vremenskih uslova i pada temperature. Očekuje se više snežnih padavina, a izostaće kiša.

Petak

– Od petka kao i za dane vikenda očekuje nas idilično zimsko vreme, sa temperaturama ispod nule, ali svega nekoliko stepeni. Neće biti previše hladno, tako da će ova nedelja proteći bez ledenog talasa. Moguće je samo stvaranje poledice – zaključuje Đurić.

(Dnevne.rs /Izvor: R. Bjelić, Blic)