VREMENSKA PROGNOZA: Pogledajte kuda idu CRNI OBLACI i gde pada kiša! (SATELITSKI SNIMAK)

vreme

Foto: en.sat24.com

Očekujemo kišu od 20-30 mm, naročito u zapadnim delovima, na snazi je žuti meteoalarm, što je 30 mm za 24 sata. Ako pređemo 40 litara, to će biti narandžasti, a ako bude do 60, biće crveni meteoalarm – rekao je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Jugoslav Nikolić

Danas će u Srbiji biti oblačno sa kišom, u višim planinskim predelima sa snegom. U većini krajeva za 24 sata očekuje se količina padavina od 20 do 30 mm po kvadratnom metru, na zapadu i jugozapadu lokalno i više.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić rekao je RTS-u da kiša najjače pada na istoku i jugoistoku, sa 10-20 mm po kvadratnom metru.

Očekujemo kišu od 20-30 mm, naročito u zapadnim delovima, na snazi je žuti meteoalarm, što je 30 mm za 24 sata. Ako pređemo 40 litara, to će biti narandžasti, a ako bude do 60, biće crveni meteoalarm – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, najnovija situacija je takva da je na Velikoj Moravi vrh talasa.

[adsenseyu1]

– Sutra ćemo imati odziv današnjih padavina, i to na Mlavi, Peku i Timoku gde će vodostaji biti u porastu, kao i na Drini, Limu, Jadru, Kolubari, kao i Savi. Visok vodostaj će se zadržati za duži period – rekao je Nikolić.

klupa

pixabay

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, situacija nije promenjena od juče, jer je noćas padala kiša uglavnom slabijeg inteziteta.

Ono što se najavljivalo od RHMZ, od kolega iz Brisela i ruske strane je da danas počinju jače padavine i da će se intezivirati do 21 sat večeras. Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti. Svi naši timovi, timovi vojske i policije, su u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sati – objasnio je Marić.

On je dodao da operativni štab Vlade Srbije zaseda već 48 sati i da permanentno prati i prikuplja podatke sa terena.

[adsenseyu1]

Na osnovu toga će se donositi odluke o reagovanju – rekao je Marić koji je podsetio da je do sada evakuisana 171 osoba i da je ugroženo 710 objekata.

Prema dugoročnoj prognozi, u petak će biti oblačno sa kišom, na planinama sa snegom, uz slabljenje intenziteta padavina, a u toku noći na subotu prestanak padavina i delimično razvedravanje, najpre na jugu i jugoistoku.

U subotu će biti malo i umereno oblačno, samo još ujutro na severu oblačno, ponegde sa kišom. U nedelju novo naoblacenje sa kišom, na planinama sa snegom, najpre na jugu i jugoistoku.

Zatim do kraja perioda promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. Temperatura će biti u granicama prosečnih vrednosti za drugu dekadu marta.

(Telegraf.rs / Tanjug)