VREMENSKA PROGNOZA: Meteorolozi zbunjeni, evo detaljne prognoze do kraja FEBRUARA (GRAFIKON)

vreme

pixabay

Najkasnije sneg ikada zabeležen u Beogradu pao je 19. januara 1951. što znači da je ove godine oboren rekord.

Ako ga ne bude bilo do kraja meseca ovo će biti prvi put da u prestonici nije pao celog novembra, decembra i januara (osim onog pred kraj godine koji se odmah otopio).

Što je još čudnije, beli pokrivač se ni ne nazire do kraja zime, ako je verovati dogoročnim vremenskim prognozama.

Prema Republičkom hidrometerološkom zavodu susnežica je moguća 23. i 31. januara, dok će maksimalne temperature u prvoj polovini februara često prelaziti 10 stepeni Celzijusa. Mraz se očekuje u jutarnjim časovima kada će temperatura i dalje biti ispod nule

Prema sajtu “AccuWeather” prestonicu do kraja meseca očekuje promenljivo oblačno, a za poslednji dan januara najavljena je kiša.

grafikon

FOTO: PRINTSCREEN/ACCUWEATHER.COM

Jedina susnežica očekuje se drugog februara. Maksimalne temperature će u tom mesecu biti stalno iznad nule, dok će je za 24. februar najavljeno čak 13 stepeni Celzijusa.

Od trećeg februara očekuje se pretežno sunčano vreme uz povremenu delimičnu oblačnost.

PRIČA O 2 VUKA: Čita se za 10 sekundi, a pouka OSTAJE VEČNO

“Prolećnu idilu” bi jedino mogle da pokvare kiše na početku i kraju februara. Dobra vest je da barem neće biti ni magle.

Prosečan dan kada u prestonici padne prvi sneg je 23. novembar, dok je najraniji prvi sneg zabeležen 7.10.1897. Rekordan snežni pokrivač od čak 80 centimetara pao je 1961. dok je Beograd 1999. i 2011. bio pod snegom celih 44 dana.

 

(Dnevne.rs /Kurir.rs /Izvor: Novosti)