VREME RADI ZA SRBIJU: Talas povlačenja priznanja zapljusnuo Prištinu, a jedna mala država je odlučujuća za nas

Srbija

Foto-ilustracija: Telegraf, Printskrin: Google Maps

Da li će Ekvatorijalnoj Gvineji poći za rukom ono što je Kina uspela da izdejstvuje u novembru prošle godine – da u vreme svog predsedavanja Savetu bezbednosti kao jednu od tačaka dnevnog reda stavi i Kosovo?

Situacija je ovoga puta mnogo neizvesnija nego što je bila pre tri meseca. Naime, kako kaže Ivica Dačić, mogao bi da se desi presedan i da SAD traže glasanje o tačkama dnevnog redanaredne sednice Saveta bezbednosti zakazane za 7. februar.

– Sve je i dalje neizvesno – kaže ministar spoljnih poslova, koji je ovih dana rekao kako se Ekvatorijalna Gvineja “drži hrabro”.

Glasanje o tačkama dnevnog reda predstavljalo bi kršenje procedure u UN, koja predviđa da aktuelni predsedavajući SB (u februaru je to Ekvatorijalna Gvineja) predloži dnevni red i da se onda o njemu dogovore stalne i nestalne članice ovog tela bez mogućnosti ulaganja veta. Kada je London, u avgustu prošle godine, odlučio da se Kosovo, posle 19 godina, ne stavi na dnevni red, Rusija nije tražila da se o tome glasa. Ukoliko bi do glasanja ipak došlo, velika je šansa da bi stalne članice, SAD, Velika Britanija i Francuska, putem veta sprečile stavljanje rasprave o izveštaju generalnog sekretara UN-a na dnevni red.

U sličnoj situaciji kao Ekvatorijalna Gvineja našla se prošlog novembra i Kina. I tada se u Beogradu strahovalo da Peking neće uspeti u nameri da vrati pitanje Kosova na dnevni red sednice Saveta bezbednosti. Nova sednica SB inače dolazi u trenutku kada Beograd najavljuje nova povlačenja priznanja, što izaziva revolt Prištine, ali i njenih zapadnih saveznika. Bivši ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković kaže da su u ovom trenutku izgledi Kosova za prijem u Unesko manji nego 2017. godine, kada su povukli svoj zahtev zbog nedovoljne podrške članica ove organizacije.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović kaže da moraju da se pohvale svi oni koji su doprineli da se broj zemalja koje su priznale Kosovo spusti za trinaest.

Vojska Srbije UPOZORILA KFOR: Nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje nad Srbima, po ugledu na pogrom 2004. godine

– To skoro da nije zabeleženo u najnovijoj istoriji – da takav lanac povlačenja priznanja krene za zemlju koja pretenduje na nezavisnost. To je poniženje i za one koji su je priznali. Ovo je značajno i psihološki i politički, jer su oni naučili da idu samo napred. I nameravali su da to privedu kraju već ove ili iduće godine, a nas pritiskaju da na to pristanemo – kaže Jovanović.

Činjenica je, kako kaže, da oni sada odjedanput vide da to “testo” kao živo odjedanput počinje da im se izmiče iz ruku. Jer već nekoliko godina ih nijedna zemlja nije priznala, samo imamo negativan proces.

– To je, verovatno, naljutilo i ove naše Albance u Prištini i navelo ih da se, pored pokušaja da uđu u Interpol, odluče i na odmazdu u vidu sankcija, ali uz “kuvanje” Amerike. I ona je bila ponižena i onda je rekla “hajde, udarite ih po džepu” – smatra Jovanović.

On ističe da bi bilo dobro da i neke veće zemlje, poput Egipta, povuku priznanje. Ali, on se još drži neizjašnjivo, to je islamska solidarnost, od islamskih zemalja to teže možemo da očekujemo.

Jovanović kaže i da bi psihološki bilo značajno kada bi broj zemalja koje su priznale Kosovo pao na manje od polovine članica UN-a, jer Albanci ne bi mogli od toga da prave političko oružje, pričajući da ih je priznalo više od polovine UN.

– Vreme je naš saveznik zbog iznenađujućih tamnih oblaka koji se nadvijaju na evropskom i svetskom političkom nebu. Nikad ne znamo da li će ponovo da se pojavi talas migracija, ovog puta mnogo veći i brži, iz Afrike i sa Bliskog istoka, i da li će ove terorističke organizacije da pređu na neki novi, još masovniji i podmukliji način delovanja. I Kosovo bi moglo da bude zloupotrebljeno od strane islama i Zapad bi počeo da se okreće ka nama. I onda bi Amerika bila spremna da drastično poveća cenu, koja bi onda sigurno uključivala daleko veći deo Kosova od onoga što sad nude -mišljenja je Jovanović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković, međutim, smatra da se i pored neke težine koju imaju povlačenja priznanja, tome ipak pridaje preveliki značaj.

NEĆETE UĆI NIKADA U EU! Hrvatska SPUŠTA RAMPU Beogradu, ali ni mi nismo ostali dužni

– Svakako je bitno pokazati javnosti Kosova da oni nisu tako moćni kao što se obično predstavljaju i da podrška njima nije bezuslovna i beskrajna. Može se pojaviti jedan broj igrača koji se preliva na drugu stranu – kaže Visković.

Na pitanje da li su povlačenja poljuljala poziciju Prištine, on odgovara negativno.

– Oni misle da je ovo aktivnost Srbije koja šteti dijalogu, odnosno razgovorima. Do pregovora još nismo stigli, ovo su samo razgovori. Dakle, došli smo u situaciju da ovo potkopava dijalog, kao što su i oni to isto radili tražeći priznanja – kaže Visković.

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Politika)