Vozačima će nova pravila za TEHNIČKI PREGLED izbiti iz džepa i do 300 evra!

popravka

Foto: Stanić Z.

Vlasnici neispravnih vozila moraće da pripreme barem 250 evra, koliko će ih prosečno koštati popravka automobila, ako žele da prođu znatno rigorozniji tehnički pregled po novom pravilniku koji važi od 5. jula.

Novi pravilnik o tehničkom pregledu uznemirio je barem trećinu vlasnika vozila u Srbiji. Prema podacima MUP-a, svako treće vozilo u Srbiji starije je od 15 godina, što znači da podleže novom pravilniku koji predviđa da ovi automobili moraju da idu dva puta godišnje na detaljan tehnički pregled. Taj pregled će, prema prvim procenama, koštati oko 4.000 dinara, ali sudeći prema najavama, vlasnici vozila moraće znatno dublje da zavuku ruku u džep.

‘POVEĆANJA MAKSIMALNE BRZINE’: Autoputem ćemo 130 na sat voziti već od juna, a još jedna vest će OBRADOVATI VOZAČE (INFO)

Naime, kako kažu u MUP-u, na novim, znatno rigoroznijim tehničkim pregledima koji će trajati do 35 minuta, snimaće se svako vozilo fotoaparatom i neće se više tolerisati ni najmanji kvar. Ako su korozija, spone trapa i kočnice rak-rana barem svakog trećeg vremešnog četvorotočkaša vlasnici će morati da za popravku tih delova plate najmanje još 200 evra. Sanacija čak i najsitnije korozije može biti paprena. Sve ovo se ne odnosi samo na vlasnike kola starijih od 15 godina, već na sve vozače.

– Ako se, recimo, sitna korozija nalazi na rubu vrata, mi moramo da sečemo taj deo. Dakle, bez obzira na malu površinu reč je o velikom broju sati rada, a samo farbanje košta 60 evra. To znači da je prosečna cena celog posla oko 150 evra – ističu u jednoj autolimarskoj radnji.

saobraćaj

Foto: Telegraf.rs

Na starijim kolima često su dotrajale i spone trapa čija popravka, ne bi trebalo da predstavlja problem za razliku od kočionog sistema.

– U zavisnosti od veličine i vrste vozila cena spona se kreće od 600 do 2.000 dinara. S druge strane za kočioni sistem, diskovi koštaju od 2.500 do 3.000 po komadu, a tolika je i cena pločica, dok su paknovi skuplji i staju od 1.900 do 3.000 dinara po komadu – objašnjavaju u autoprodavnici.

Dodatnu muku moglo bi da predstavlja i najmanje oštećenje šoferšajbne.

– Mi napslinu punimo tečnim staklom koje grejemo, kao što rade, recimo, zubari. U zavisnosti od veličine oštećenja okvirna cena se kreće od 2.000 do 7.000 dinara – kažu u jednom servisu.

Nažalost, mnogi vozači u Srbiji su skidali neispravni katalizator čim se zapuši, što bi uskoro moglo mnogo da ih košta.

VUČIĆ OBJASNIO ŠTA ZNAČI ZAHTEV MMF ZA POVEĆANJE PENZIJA: Više od 70 odsto penzionera NE BI DOBILO NIŠTA

– U zavisnosti da li se radi o kopiji ili originalnom katalizatoru, cena se kreće od 8.000 do 50.000 dinara. Na cenu utiče i model automobila. Ako ga nema mnogo u Srbiji cena katalizatora može biti skuplja nego za novija i popularnija vozila. Inače, ugradnja katalizatora košta, u proseku od 50 do 100 evra u zavisnosti da li je katalizator prav ili ugaoni… – naglašavaju u prodavnici katalizatora.

vožnja

Foto: Pixabay

Konačno, rigorozni tehnički pregled trebalo bi da obuhvati i kontrolu svake šare na gumi čija zamena opet nije zanemarljiva za budžet.

– U zavisnosti od dimenzija i modela najjeftinija guma košta 4.000 dinara, s tim što se cena kreće i do 27.000 dinara – kažu vulkanizeri.

(Dnevne.rs/Izvor: Marko Tašković, Blic.rs)