VOZAČI OPREZ, POLICIJA DANAS KREĆE U POJAČANU KONTROLU: Ne dajte da vas uhvate nespremne! (INFO)

saobracaj

Foto: Telegraf

U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7. 772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45

Uprava saobraćajne policije, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u motornim vozilima, od danas će obavljati pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu međunarodne organizacije TISPOL.

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u prvoj polovini ove godine, pokazuju da u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu, a na zadnjem svega devet odsto.

[adsenseyu4]

Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto.

U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7. 772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45 odsto.

kombi

Foto: AP /Tanjug

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu i upozorava da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motronim vozilima na budu koristili sigurne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Podsećamo da je za nekorišćenje sigurnosnog pojasa Zakonom propisana novčana kazna od 5.000 dinara.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]