VOZAČI, OPET LOŠE VESTI: Poskupljuje gorivo u Srbiji, cene veće zbog američkih sankcija Venecueli (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Sirova nafta u svetu poskupela je od početka godine za 30 odsto i to će uskoro sigurno doneti veće cene goriva i u Srbiji, najavljuje  Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD “Nafta” i predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Atanacković kaže da je teško prognozirati koliko bi to poskupljenje moglo da bude, ali ne spori da dešavanja na svetskom tržišu nafte i američke sankcije Iranu i Venecueli koji su veliki proizvođači, mogu negativno da utiču i na cenu goriva na srpskim pumpama.

– Dešavanja u Venecueli mogla bi dodatno da utiču na globalnu cenu “crnog zlata” jer je berza sirove nafte jedna od najosetljivijih, i to ne samo na geopolitička dešavanja, nego i na razne manipulacije i veštačka kretanja. SAD sada imaju značajnu sopstvenu proizvodnju, ali su zato Kina i Indija veliki uvoznici i američke sankcije Iranu mogle bi da pogode svetsko tržište – ističe Atanacković.

On navodi da na krajnju cenu naftnih derivata utiču mnogi faktori, a da cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto, dok ostatak čine troškovi poput proizvodnje i transporta.

Prema njegovim rečima, kod nas oko 60 odsto čine poreska zahvatanja države, koja bi mogla da utiče na zadržavanje cene tako što bi smanjila akcize, što se već dešavalo pre nekoliko godina zbog krize sa niskim vodostajem Dunava.

OVO JE PRVA FOTOGRAFIJA IZ BOLNICE Željko Mitrović posetio voditeljkuDeu Đurđević i otkrio: “Moja Deica se uskoro vraća na Pink”

I Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da cena sirove nafte bitno utiče na maloprodajnu cenu goriva, ali da je ipak samo jedan u nizu faktora.

– Ono što možemo sa sigurnošću da tvrdimo je da će rast cene na svetskom tržištu povećati troškove distributera u Srbiji – ističe Mićović Nebojša Atanacković podseća da mnoge države u okruženju subvencionišu cenu dizela zbog njegovog uticaja na privredu.

– Činjenica je da nafta ugovorena po sadašnjoj ceni stiže na isporuku tek za 3 meseca, tako da su na tržištu još uvek prisutne ranije zalihe. Ipak, naftne kompanije kod nas uglavnom ne prate taj tempo, već vrlo brzo podižu cene goriva, dok prilikom kasnijeg pada na svetskim berzama prilično tiho i u manjoj meri snižavaju cene – kaže Atanacković.

Prema podacima koje je prošle nedelje objavilo Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), prosečna maloprodajna cena evrodizela i benzina u Srbiji za prethodnih mesec dana porasla je za oko 3 dinara po litru na 163 dinara, odnosno 148 dinara po litru, dok je cena TNG autogasa smanjena za 0,6 dinara po litru na 75 dinara.

Tomislav Mićović podseća da potrošači u Srbiji i dalje benzin mogu da kupe po ceni koja je na nivou regionalnog proseka, dok je prosečna maloprodajna cena evrodizela u Srbija najviša u odnosu na sve zemlje sa kojima se graničimo, a niža je samo od cene dizela u Grčkoj i Albaniji.

Crna Gora:Benzin skuplji od ponoći

Bezolovni 95 i 98 od ponoći će biti skuplji za pet do šest centi, dok će cena evrodizela ostati nepromenjena, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije CG. Cena bezolovnog benzina 95 i 98 će u naredne dve nedelje iznositi 1,34 evra, odnosno 1,38 evra po litru. Poslednje promene cena goriva u Crnoj Gori bile su 5. marta, kada su sve vrste goriva poskupele za po pet do šest centi po litru.

(Dnevne.rs /Izvor: M.A., Blic)