VOJNI EKSPERTI IZ HRVATSKE UPOZORAVAJU: Srbija je superiornija od nas, imaju MIGOVE 29, PANCIR, MISTRALE, TENKOVE!

Aleksandar

Foto: Printscreen/youtube

Vojni eksperti iz “lijepe njihove” traže od Zagreba da reaguje, jer je Srbija postala ultimativna vojna sila u regionu i daleko jača od vojske RH.

Večernji list piše kako je Hrvatska u 2015. na vojsku trošila oko 555 miliona evra, a Srbija 459, kao i da je Beograd pretekao Zagreb već 2017. kada je Hrvatska trošila 591 milion, a Srbija 559 miliona evra.

I onda se u 2018. događa potpuni preokret, Hrvatska počinje ubrzano zaostajati za Srbijom u odnosu na vojne troškove, hrvatski je, piše Večernji, vojni budžet te godine bio 587 miliona evra, dok je Srbija za vojsku izdvojila čak 725 miliona evra.

Takav trend nastavljen je i tokom 2019. godine kada su Hrvati za vojsku izdvojili 647, a Srbija 877 miliona evra.

ZABRANA UVOZA AUTOMOBILA: Evo kako da proverite da li je vaš automobil među njima! Proverite ovaj broj! (INFO)

Ovi podaci, upozoravaju vojni eksperti iz “lijepe njihove” dokazuju koliko je Srbija superiornija u odnosu na Hrvatsku. Oni se nadaju da bi nabavkom eskadrile borbenih aviona i još jednom kvalitetnijom, a planiranom nabavkom,  60-tak američkih oklopljenih vozila “Bradli” koje bi im SAD donirale, koliko-toliko mogli da pariraju Srbiji.

avion

FOTO: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Večernji piše kako službena Hrvatska nerado komentariše jačanje Vojske Srbije, kao i da beži od neugodnih pitanja kako je moguće da su Srbi nabavili MiG-29 i PVO sistem “Pancir-S1” iz Rusije, francuske “Mistrale”, ali i da tamošnji eksperti uporno insistiraju da jačanje Srbije nikako ne sme proći bez paljenja lampica za uzbunu u sistemu nacionalne bezbednosti RH.

Pak, prof. dr. Vlatko Cvrtila, stručnjak za bezbednosno-obaveštajna pitanja i dekan univerziteta “Vern”, savetuje Zagreb da se ne “pali” zbog jačanja vojske Srbije. Smatra da prvo treba videti strukturu potrošenog novca, jer dobar deo, po njemu, ide za plate i ostale troškove vojnog osoblja.

Bez obzira na to postaje li Srbija vojna sila ili ne, Cvrtila se slaže da Hrvatska mora prionuti na nabavku borbene eskadrile, ali i odgovarajućeg protivavionskog sistema.

paljba

Foto: Tanjug

Vojni stručnjaci savetuju Zagreb da primeni srpski model jačanja vojske. Oni tvrde da, kada se pojavi potreba za brzim vojnim nabavaka, od francuskih “Mistrala”, do modernizacije MiG-ova 29, ministarstvu odbrane Srbije u pomoć”uskaču” i druga ministarstva i prebacuju im neophodna sredstva.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Informer)