VLADIMIR PUTIN NUDI SRBIJI „BLANKO ČEK“: Stiže oružje, novac…!? (INFO)

premijer-predsednik

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Aleksandra Vučića u Moskvi, u koju je danas otputovao u zvaničnu trodnevnu posetu, čeka Putinov „blanko politički ček“, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori!

Kako kažu naši sagovornici bliski Kremlju, koji su nam i ranije dostavljali pouzdane informacije, ruski predsednik će pred premijera izneti „najiskreniju moguću ponudu“, odnosno tražiće od Vučića da sam kaže šta, kako i koliko Moskva može da učini za svog „najvernijeg evropskog saveznika“.

– Vladimir Vladimirovič Putin će bukvalno reći: Vučiću, kaži šta da učinim za Srbiju! Što se ruske strane tiče, sve su mogućnosti otvorene – tvrdi sagovornik.

 

Teško je, ali…

Na naše čuđenje i pitanje kako je uopšte moguće da lider najmoćnije zemlje sveta jednoj maloj državi iznese takvu ponudu, diplomatski izvor odgovara:

– Prvo, Rusija nema na Balkanu, ali ni u Evropi nikog toliko bliskog do Srbije. Drugo, jasan je geopolitički interes Moskve da bude jače i konkretnije prisutna na ovim prostorima. Treće, savez Srbije i Rusije je i do sada bio više ograničen ambicijom Beograda da vodi neutralnu politiku nego nespremnošću Moskve da pomogne ili investira…

[adsenseyu1]

Naš sagovornik napominje da eventualni bliži savez s Rusijom može, s druge strane, prilično da košta našu zemlju. Svi su u Kremlju, kaže, svesni činjenice da je Srbija danas u velikoj meri ekonomski zavisna od Evropske unije, da više od 60 odsto izvoza ide na Zapad i da će baš zato Putin razumeti i podržati odluku premijera Vučića kakva god da bude.

– Bliži savez sa Rusijom u prvom trenutku bi dosta koštao Srbiju i napravio joj gomilu problema sa EU. I zbog toga niko u Moskvi zapravo i ne očekuje da Vučić napravi radikalan zaokret. Ipak, kakva god njegova odluka da bude biće maksimalno ispoštovana – zaključuje izvor, visoko pozicionirani ruski diplomata, koji naglašava da je otpor koji Vlada pruža pritiscima EU i SAD da uvede sankcije Rusiji „zadivljujući dokaz iskrenog prijateljstva i zalog svakog budućeg savezništva“.

Dogovor za budućnost

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da će poseta doprineti ekonomskoj i vojnoj saradnji:

– Susret se realizuje u trenutku kad Srbija treba da gleda u budućnost. Naša zemlja se od 2000. vezala za Zapad, što nije dobro. Treba da se okrenemo istorijskim prijateljima, a ne silama koje su nas tukle i razarale…

Analitičar Dušan Janjić takođe smatra da će susret biti plodonosan i da uslovljavanja neće biti.

– Susret Putina i Vučića je potvrda da je Rusija na strani Vlade, bez obzira na to što deo srpske javnosti tvrdi suprotno. Putin, s druge strane, razume našu poziciju, jer svako voli partnera koji čvrsto kaže: ovo smo mi! Zato nemamo razloga da odustajemo od EU – zaključuje Janjić.

[adsenseyu1]

(Informer)