VLADIMIR PUTIN JASAN I DIREKTAN: Ubistvo ambasadora je provokacija, hitno otkriti naručioca (INFO)

Foto: tanjug/AP

Foto: tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Puitn poručio je večeras da je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari provokacija usmerena na podrivanje sirijskog mirovnog procesa.

Andrej Karlov ubijen je u galeriji u Ankari, a ubica, koji je likvidiran, identifikovan je kao bivši turski policajac.

Putin je dodao da se mora otkriti ko je naručio ubistvo.

[adsenseyu4]

– Želim da izrazim saučešće porodici i prijateljima ubijenog ambasadora Karlova kao i da predložim njegovo posthumano odlikovanje. On je bio izvanredan diplomata široko poštovan u zemlji kojoj je služio i bio je u dobrim odnosima kako sa turskom vladom tako i sa ostalim političkim grupama u zemlji. Ambasador Karlov je bio dobrog srca i poznavao sam ga lično, tako da ne govorim ovo samo kao predstavnik države – naveo je Putin i dodao:

– Poslednji put kad sam bio u Turskoj, on me je pratio tokom cele moje posete. Ovo ubistvo je jasna provokacija sa ciljem da poljulja mirovne procese u Siriji, kao i napore Turske, Irana i Rusije da reše tamošnje konflikte. Ono treba da nam da dodatni motiv da nastavimo borbu protiv terora, a ruski Istražni komitet je već pokrenuo istragu o ubistvu. Moramo da znamo ko je naručio ovo ubistvo.

Ruski predsednik je naveo da će formirane istražne grupe otputovati u Ankaru kako bi se priključile turskim kolegama u istrazi i da je o tome razgovarao sa predsednikom Erdoganom.

– Moramo da učvrstmo naše diplomatske misije i imamo garancije od Turske da će one imati potpunu zaštitu – rekao je Putin.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:M.P.,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]