VLADAN KUTLEŠIĆ, PROFESOR USTAVNOG PRAVA: Srbija i Kosovo u “REALNOJ UNIJI” nezavisnih država

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Pre mesec dana počeo je dijalog o Kosovu, a krajni cilj je da se pronađe rešenje za južnu srpsku pokrajinu, koje će biti prihvatljivo i za Srbe i za Albance. Predsednik Vučić, koji je te razgovore i pokrenuo, nedavno je javno izdvojio predlog koji je predstavio profesor ustavnog prava Vladan Kutlešić.

– Iznenađen sam onim što je govorio. Da smo imali te pameti pre 10, 15 ili 20 godina, možda bi neke stvari bile drugačije – rekao je Vučić.

Šta znači realna unija?

Kutlešić, koji je profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union – Nikola Tesla, za “Blic” objašnjava šta sve sadrži njegovo rešenje i kako bi ono moglo biti realizovano. On predlaže realnu uniju nezavisnih države Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane.

[adsenseyu5]

– Moj predlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku. U tom slučaju, dinar ne bi morao da bude jedinstvena zvanična valuta, ali bi se koristio kao sredstvo plaćanje na Kosovu. Ovaj ekonomski segment za Srbiju je naročito važan, jer se naši proizvodi i dalje najviše kupuju na KiM, a unijom bi plasman srpskih proizvoda bio daleko lakši – kaže Kutlešić.

On navodi da i danas u svetu postoje primeri realnih unija, kao i da ih je bilo u prošlosti. Najbliži primer je po njemu Državna zajednice Srbije i Crne Gore, koja je opstala tri godine.

DRŽAVNI INTERESI ISPRED STRANKE: Odluka Aleksandra Vučića o izborima racionalna, trezvena i politički realistična

Manastirima funkcionalna autonomija

Njegov predlog predviđa i političku i teritorijalnu autonomiju za Srbe na severu Kosova, kojih je tamo oko 100.000, dok bi oni koji žive južno od Ibra dobili personalnu autonomiju (kulturnu, jezičku, informativnu…). Takođe, imovina Srpske pravoslavne crkve i srpski srednjovekovni kulturni spomenici, po njegovom rešenju, dobili bi funkcionalnu autonomiju, odnosno njima bi upravljao srpski Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ili organ na KiM kojeg bi plaćala Srbija.

– Ne možemo očekivati da srpski manastiri dobiju eksteritorijalnost, ali ne treba njima da upravlja ni kosovsko ministarstvo kulture. Mislim da je realno da u slučaju da prođe ovaj predlog srpski spomenici kulture dobiju funkcionalnu autonomiju – objašnjava Kutlešić.

[adsenseyu1]

Stolica u UN i obavezujući sporazum

Njegovo rešenje predviđa i da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

– U tom slučaju napravili bi obavezujući sporazum da u međunarodnim organizacijama Srbija i Kosovo ne mogu da glasaju jedni protiv drugih. Inače, Ukrajina je bila član UN i u vreme kada je bila deo SSSR – dodaje Kutlešić.

On navodi da Srbija više ne može da čeka i da suštinska autonomija više nije prihvatljiva za Albance, koji već sada imaju više od toga.

https://www.dnevne.rs/tema-dana/lazanski-sokirao-ceo-balkan-kosovo-se-vraca-ratom-video

I Srbija i Kosovo na dobitku i gubitku

– Kosovo praktično ima status “države minus”, odnosno države koja je pod međunarodnim protektoratom. Ovim predlogom oni bi dobili status države sa punim međunarodnim kapacitetom. Srbija bi, sa druge strane, skinula jedno političko breme i otvorila sebi put u EU. Takođe, za Srbe bi obezbedila više nego što bi dobili Zajednicom srpskih opština, a zaštitila bi i svoju imovinu na Kosovu – zaključuje Kutlešić.

Po njegovom mišljenju obe strane gube – Srbija nešto što samo formalno ima – KiM, ali i Kosovo nešto što samo formalno ima – sever Kosova.

[adsenseyu5]

Kako do rešenja?

Deo njegovog predloga je i da se konačno rešenje usvoji na međunarodnoj konferenciji, a na kojoj bi učestvovali predstavnici najvećih svetskih sila – SAD, Rusije, Kine, Nemačke, Francuske…

– Oni bi bili garant ovog rešenja. Ukoliko ga državni vrh smatra realnim, prethodno bi morao da ubeđuje zapadne zemlje, Rusiju i Kinu da je ono ostvarivo.

MIROSLAV LAZANSKI: Moramo sa NATO da sarađujemo hteli mi to ili ne

-Takođe, Srbija bi morala da zatraži od Brisela da joj posle tako potpisanog sporazuma garantuje članstvo u EU – ističe Kutlešić.

Predlog profesora Vladana Kutlešića ne naslanja se ni na jedno do sada predloženo rešenje. Podela Kosova, koja bi za Srbe verovatno bila najprihvatljivija, u ovom trenutku nije realna.

NOVO PONIŽENJE ZA VLASTI U PRIŠTINI: Nakon Surinama još jedna zemlja demantovala da je priznala Kosovo!

-Zvanični Berlin predlagao je model dve Nemačke, a pominjali su se i Kiparski model, modeli Severne Irske, Južnog Tirola, Olandskih ostrva, Hongkonga..

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Nataša Latković,Blic.rs)

[adsenseyu2]