VLADA SRBIJE PRESEKLA: Minimalac sa 27.000 dinara IDE na 30.022 dinara (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Vlada Srbije je presekla – minimalna zarada od naredne godine biće povećana sa 155,3 na 172,5 dinara po satu. To je povećanje od 11,1 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac.

Oko 350.000 radnika koji su u ovoj godini radili za minimalac od oko 27.000 dinara od naredne godine praktično će u novčaniku imati 3.000 dinara više, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vladi.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i povećanje neoporezivog dela zarade sa 15.300 na 16.300 dinara, kao i smanjenje doprinosa za PIO fond na teret poslodavaca za 0,5 odsto. On je, takođe, najavio povećanje penzija od 1. januara 2020, a podsetio je i da će oko 1. decembra biti isplaćena jednokratna pomoć penzionerima od po 5.000 dinara.

“Ovo je najveće povećanje zarade ikada u Srbiji”, rekao je ministar finansija Siniša Mali posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.Poslodavci su, podsetimo, nudili povećanje od šest do 10 odsto, dok su sindikati tražili rast od oko 24,5 odsto, odnosno minimalac od 33.700 dinara.

Daliborova supruga Danica podigla slušalicu i saznala vesti: Šta pričaju ovi novinari da je Gru poginuo? Tada je zavladao MUK!

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da ovo jeste kvalitetno povećanje minimalca, ali da sindikalci nisu zadovoljni jer je ranije dogovoreno da će minimalna zarada u sledećoj godini dostići nivo minimalne potrošačke korpe, što ovakvim povećanjem nije moguće.

Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, naveo je da “minimalac” nije nikakav kompromis, već maksimalni politički ustupak koji je Vlada spremna da da.”Mislim da smo mogli više, a Vlada treba da kaže rokove u kojima će nešto da sprovede”, rekao je Stojiljković, misleći na obećanje da će minimalna zarada biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom u 2020. godini.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da nisu mogli da prihvate veće povećanje minimalca od 6 odsto.”Sa ovim vladinim predlogom smo se složili, jer je Vlada donela i dodatne olakšice za privredu”, naveo je.

POSLEDNJI DETALJI TRAGEDIJE Vetar ga je podigao, a onda ga iz SVE SNAGE UDARIO O VODU: Očevici Gruove pogibije opisali STRAVIČAN PRIZOR (FOTO)

Četiri ponude za Komercijalnu banku

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na konferenciji da Komisija upravo sada otvara ponude za Komercijalnu banku i naveo da su stigle četiri neobavezujuće ponude, a da je bilo šest zainteresovanih.

“Mislim da komisija ima sada desetak dana da izanalizira ponude. Za Komercijalnu banku su zainteresovane i banke koje su prisutne na tržištu i investicioni fondovi”, istakao je Mali.

   

(Dnevne.rs /Izvor: Blic Biznis)