VIRTUELNI SVET SPOJIO U BORBU PROTIV KRIMINALA NA INTERNETU: Ivan nosi plavu uniformu, ali nije policajac na kakvog prvo pomislimo

igrice

Foto: privatna arhiva

Da zaljubljenost dece u računare i igrice ne mora da bude samo na meti kritike, već iz toga prostekne i buduće zanimanje, pokazuje primer Ivana Košanina (24) iz Beograda. S ljubavlju prema plavoj unformi, budući da potiče iz “policijske” porodice”, virtuelni svet spojio je u borbu protiv kriminala na internetu. Tako se i isplelo da upiše prvu generaciju Informatike i računarstva na Kriminalističko-policijskom unverzitetu (KPU) i iz nje izađe kao najbolji student.

– Još kao klinac bio sam veliki zaljubljenik u računare i igrice. Danima bih provodio vreme istražujući računare i igrajući igrice, gde se razvila i velika ljubav. Tada sam želeo da se bavim pravljenjem igrica jer su mi bile zabavne. Kasnije se pojavljuju društvene mreže, gde Fejsbuk postaje glavna stvar među nama srednjoškolcima.

-Po prvi put sam čuo za izraze poput lažni profili i “hakovanje”. Nisam imao pojma o čemu se radi. Pogotovo ta ideja da možwš nekome da “uđeš” u profil i imaš sve njegove podatke. Istovremeno, moj otac radi u policiji i odatle se rodila ljubav i prema ovoj profesiji, a on mi je preporučio koji smer i fakultet da upišem – prepričava Ivan i dodaje:

– Hteo sam da budem patriota nekako. Moj deda je voleo vojsku i policiju, pa iako nije danas živ, na neki način bio bi ponosan – priča Ivan, a deda bi svako bio jer je mu je na nedavnoj svečanosti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dodelio srebrnu značku na Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Objasnio nam je šta se na novom smeru razlikuje u odnosu na ostale studije kompjuterskih stručnjaka.

Foto: Privatna arhiva

– Osim programiranja, radi se dosta i na bezbednosti samih informacionih sistema, bezbednosti u policiji, čuvanju podataka i vođenju računa o podacima građana. Štaviše, trebalo je da sa radom počne i centar za visokotehnološki kriminal gde bi studenti imali simulaciju poziva i kako da spreče upade u sistem – kaže Ivan, koji je već na master, a planira da upiše i doktorske studije.

ZA ČKALJU SE UDALA U KECELJI: Živeli su u jednoj sobi, a njihova ljubavna priča oduševljava i mlađe generacije (FOTO)

Mada uče za rad u policiji, umnogome je dalje od prve asocijacije na ovu struku, koja je tradicionalno više na terenu. Umesto “borbe prsa u prsa” stiže možda još zapetljanija i modernija – računar protiv računara.

– U prvoj godini sa ostalim smerovima imamo strojevu obuku, a u trećoj i četvrtoj godini za rad u terenskim uslovima, oni se više obučavaju za operativu ili teren, a mi smo usredsređeni na rad sa računarima i bezbednost informacionih sistema – podvlači razliku.

Sa najboljim kolegama iz generacije prošle godine na preporuku profesora i ministra unutrašnjih poslova dobio je posao u Sektoru za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije (SATIT), a “pionirski” doprinos ostaviće i na fakultetu.

Nedavno ga je i ministar nagradio Foto: Privatna arhiva

– Trojica kolega i ja predloženi smo da se od sledećeg semestra uključimo u nastavu i pomažemo profesorima, jer kao prva generacija možemo da uočimo gde su nedostaci, šta treba da se izbaci, ponovo ubaci. Počeli smo da radimo u MUP-u i zato možemo da kažemo šta MUP-u treba, da se više pažnje obrati na taj praktični deo umesto teorijski, da kada studenti izađu odale rade posao kako treba. Bićemo kao neki mentori, a kada upišemo doktorske studije saradnici u nastavi – kaže on.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, M.Ro)