Vernici danas slave sveticu kojoj je iz usta izletela GOLUBICA kad su joj ODSEKLI GLAVU! (INFO)

ikona

Foto: johnsanidopoulos.com

Sveta mučenica Teodosija Tirska stavljena je na teške muke jer je prišla vezanim hrišćanima

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Svetu mučenicu Teodosiju Tirsku.

O svetoj Teodosiji Tirskoj episkop Kesarije Palestinske Jevsevije, svedok – očevidac, saopštava sledeće : “U vreme kada se u našoj zemlji već pet godina produžavalo gonjenje na hrišćane od strane nečestivih idolopoklonika, u sedamnaesti dan meseca aprila, na sam praznik Vaskrsenja Hristova, jedna pobožna i česna devojka, rodom iz Tira, kojoj ne beše još osamnaest godina, priđe na sudištu k vezanim za Hrista hrišćanima, koji su smelo razgovarali o Carstvu Božjem, i zamolila ih je da je spomenu pred Gospodom kada završe svoj mučenički podvig i odu Bogu”.

A vojnici, ugledavši devojku kako se klanja sužnjima – hrišćanima, uhvatiše je, i kao da je učinila neko strašno rđavo delo, privedoše je k carskom namesniku Urbanu na ispitivanje.

[adsenseyu1]

Namesnik, ispunivši se silne jarosti i zverske svireposti, stavi je odmah naljute muke: železnim noktima ostrugaše joj dojke i rebra sve do kostiju. Posle je naredio da mučenicu, koja je jedva disala, utope u moru.

vernici

Foto: pixabay /dnevne.rs

Tako govori Jevsevije, koji je sve to svojim očima gledao. Osim toga, prema drugim podacima, svetu mučenicu Teodosiju, posle potopljenja u moru, Anđeli izvadiše iz mora na kopno potpuno živu. Hodala je noseći u svojim rukama kamen, koji joj beše privezan oko vrata. Neznabošci su je ponovo uhvatili i priveli na sud. Tad je bila osuđena da je zveri pojedu. Opet je ostala nepovređena. Najzad, mučitelj je naredio da je poseku mačem. U času kada su joj odsekli glavu, videli su da joj je iz usta izletela golubica, blistavija od zlata koja je poletela ka nebu.

[adsenseyu1]

Kad je pala noć, sveta mučenica se, okružena svetim devojkama, javila svojim roditeljima, sva u prevelikom nebeskom sjaju, sa zlatnim krstom u ruci i vencem na glavi, i rekla im: “Pogledajte kolika je slava i blagodat Hrista moga, koje ste me hteli lišiti!”

To je rekla roditeljima zato što su je oni odvraćali od Hrista. Ali ona je tajno otišla od njih hrišćanima, bila uhvaćena i mučena i onda uvenčana od svog Isusa Hristosa.

Sveta Teodosija česno postrada i proslavi se 308. godine.

(Dnevne.rs :/Izvor: Telegraf.rs)