VELIKI OBRT NA KRIMU: Rusija neće napasti Ukrajinu, jer je već napravila katastrofalnu grešku (INFO)

Foto: Tanjug/AP, Pixabay, Wikipedia/Maximilian Dörrbecker

Foto: Tanjug/AP, Pixabay, Wikipedia/Maximilian Dörrbecker

Rusija je izjavila da je svoje vazduhoplovne snage stavila u visok stepen borbene gotovosti na Krimu zbog raketnog testiranja koje sprovodi Ukrajina. O pretnjama Rusije, Telegraf.rs je razgovarao sa članovima ukrajinskog parlamenta

Kijev je juče počeo dvodnevna raketna testiranja u južnom delu zemlje, nedaleko od Krima, dok su, kao odgovor na to, ratni brodovi ruske Crnomorske flote zauzeli položaje kod zapadne obale Krimakako bi pomogli da se ojača vazdušna odbrana poluostrva.

[adsenseyu4]

Raketna testiranja Ukrajine razgnevila su Rusiju, koja je svoje vazduhoplovne snage stavila u visok stepen borbene gotovosti.

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je da će Rusija odgovoriti na ukrajinske vojne vežbe tako što će oboriti sve rakete koje se nađu u zoni letova iznad Simferopolja i Odese. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su brodske jedinice vazdušne odbrane u pojačanoj pripravnosti i da je njihova oprema dizajnirana pre svega da obori teške antibrodske i krstareće rakete.

O mogućoj eskalaciji sukoba Telegraf.rs je popričao sa Refatom Čubarovom, predsednikom skupštine krimskih Tatara i članom ukrajinskog parlamenta, kao i o pretnjama koje upućuje Moskva Kijevu.

Prema njegovim rečima, ovo je neka vrsta testiranja da li međunarodna zajednica može da se pridržava jedinstvenih pravila igre.

– Postoje međunarodno priznate granice i Ukrajina sad održava vežbe u okviru svojih granica. Postoji druga država – Rusija, koja je okupirala naš deo teritorije i smatra je svojom. Prema međunarodnim ugovorima, Ukrajina je informisala sve svoje susedne države o održavanju vojnih vežbi. Rusija je izašla sa izjavom da je to mešanje u državne granice Rusije. Oni su rekli da ne samo da mogu da unište raketu koja će ući u njihovu teritoriju, nego da će napasti raketni sistem iz kojeg će biti lansirana ova raketa. Jutros smo videli da je već nekoliko raketa pušteno u vazduh, ali zasad nije bilo nikakvih incidenata. To je naša teritorija – rekao je Čubarov.

[adsenseyu1]

Sličnog mišljenja je i bivši premijer Krima i gradonačelnik Sevastopolja, Sergej Kunjicin.

– Ukrajina je ispoštovala sve međunarodne uslove. I ranije smo održavali vojne vežbe i sa Rusijom, tu nema nikakvih problema. Javili smo u koji deo će biti ispaljena raketa. Mislimo da posle onog što se desilo sa malezijskim avionom MH-17, koji je srušen, Rusija neće ništa uraditi – rekao je za Telegraf.rs Kunjicin.

(Dnevne.rs /Izvor: N.Ivanovski,telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]