VELIKE HLADNOĆE TEK DOLAZE! Satelit NASA izmerio šokantne podatke, svet ovo ne pamti

zima

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kosmičkoj eri. Sunčevih pega nije bilo u gotovo svim prethodnim mesecima 2018, a ultravioletno zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze.

“Očit je trend hlađenja”, kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra “Lengli” i dodaje:

“Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri (ili: otkako su počela kosmička istraživanja).”

DOBRO SE PRIPREMITE U naredna 3 dana zabeleće se Slovenija, a onda na Balkan stiže HLADNI TALAS (SATELITSKI SNIMAK)

Ove podatke otkrio je instrument “Sajber”, na NASA satelitu “Tajmd” (Timed), koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

Merenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Sajber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera, prenose Novosti.

“Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu”, objašnjava Mlinčak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna.

HOLIVUDSKI GLUMAC SVOJOM IZJAVOM RAZBESNEO ALBANCE:Uporedio stradanje Jevreja u 2. svetskom ratu, sa Srbima koji su VEKOVIMA bili na KOSOVU, a sada su proterani!

Mlinčak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko meseci.

zima

Foto: tanjug/AP

Nedavne studije Mlinčaka i njegovih saradnika, ovde grafički prikazane, pokazuju da stanje termosfere varira zavisno od Sunčevih ciklusa, a varijacije se mogu opisati uz pomoć pet jednostavnih izraza: “vrlo hladno”, “hladno”, “neutralno”, “toplo” i “vrlo toplo”. Dolazi period “vrlo hladno”.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti.rs)