VELIKA OPASNOST ZA BALKAN: Albanci krenuli u stvaranje svoje treće države

Albanija

Foto: printscreen/instagram

BEOGRAD – Albanci su krenuli u stvaranje svoje treće države na Balkanu, ocenjuju analitičari za TV Pink.

Analitičar Dragomir Anđelković istakao je da je reč o pokušaju albanskih snaga da rasture Makedoniju.

“Zaev je spreman da im da puno, ne razmišljajući o budućnosti države. Albanski separatizam je dobio krila puštanjem Ramuša Haradinaja na slobodu. Oni su spremni i na rat, a makedonski narod, kao nijedan drugi u svetu, ne želi da gleda kako mu država propada. Ako se dopusti da Albanci lome stvari, slomiće se i Makedonija”, smatra Andelković.

Stručnjak za bezbednost Srđan Perišić smatra da su Albanci krenuli u stvaranje treće albanske države, a imaju podržku Zapada i NATO-a, inače se ne bi ni usudili na takav korak.

 

[adsenseyu4]

“Zapad ih je percepirao kao svoj glavni faktor. Svedoci smo sukoba i nasilja u Makedoniji, jer je nekima stalo samo do funkcija i novca”, smatra Perišić.

Kako je istakao, Albanija želi intervenciju Zapada, ali samo ako je u njihovu korist. Oni nastoje da konfliktnom politikom privuku Zapad da tako i reaguje.

“Za ovaj konflikt odgovorni su EU i Brisel”, smatra Perišić.

Analitičar Toni Naumovski smatra da Makedonija nakon ovoga neće biti ista, jer su izabrana dva premijera, jedan legalni i jedan nelegalni ministar, a da, kako je rekao, državni udar uništava samu državu.

“Ovo po svim osnovama ruši Republiku Makedoniju i šokiran sam jer sam se nadao da ce članovi nekih partija imati barem trunku razuma”, smatra Naumovski, dodajući da će se ovi incidenti nastaviti, ako se ne uvede vanredno stanje.

On, kako je istakao, očekuje da bude uvedeno vanredno stanje, čime bi se situacija stabilizovala.

GALIJAŠEVIĆ: NIJE MAKEDONSKA VEĆ BALKANSKA KRIZA

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević je rekao večeras da to što se dešava u Makedoniji nije makedonska već balkanska kriza.

“Ponovo imamo destabilizaciju Balkana. Za ovu krizu je kriva briselska administracija i vlade zapadnih zemalja i NATO. Kreatori ove krize su upravo na ovim adresama”, rekao je Galijašević za Pink.

 

[adsenseyu1]

On je rekao da ono što ostaje Srbiji, pa i sledećoj meti posle Makedonije, a smatra da je to Crna Gora, jeste da pruže podršku i sarađuju sa makedonskom vladom i zajedno nastupaju u odbrani integriteta svake države pojedinačno.

Galijašević, međutim, kaže da to ipak nije realno i da nijedna od tih država neće organizovano nastupiti u pružanju pomoći susedu, odnosno neće biti jedinstvene kao Albanci.

zastava

Foto: AP /Tanjug

“Crna Gora je sledeća i zbog toga se ne potpisuje sporazum o demarkacionoj liniji i razgraničenju između Kosova i Crne Gore”, kazao je on.

Galijašević ističe da se u dva pravca odvija destabilizacija Balkana: kroz albanski nacionalizam i formu islamskog radikalizma i terorizma, što podržava Zapad kako bi sprečio Rusiju da ostvari bilo kakav uticaj na Balkanu.

(Dnevne.rs/Novosti.rs/Izvor:Tanjug)

 

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]