Večno pitanje: Do kada ćemo trpeti “nepravdu” i zašto je “milka” toliko jeftinija u Nemačkoj?

milka

Foto: Pixabay

Svima nam je poznato da su u Nemačkoj najmanje 30 odsto niže cene sredstava za ličnu higijenu i hranu nego kod nas, a ponekada su i duplo jeftiniji proizvodi za potrošače, čije prosečne plate dostižu i 3.000 evra.

Ipak, uvek nas nekako iznova pogodi “nepravda”, kada posetimo neki od nemačkih gradova i sami se u to uverimo.

Tako smo opet danas bili u jednom nemačkom trgovinskom lancu gde 100 grama popularne “milka” čokolade košta, 0, 59 evra (oko 60 dinara) dok je kod nas pakovanje najmanje istoimene čokolade mršavije za 20 grama ali skuplje (košta oko 120 dinara).

Dalje, jasno je da je ona od 300 grama takođe neuporedivo jeftinija ako znamo da je u našim marketima potrebno izdvojiti za isto i više od 350 dinara.

Više je razloga za tako različite cene, a najčešće se navode trgovačke marže ali i konkurencija koja još nije dovoljno razvijena i pred dolaska nekih od lanaca.

milka

Foto: Telegraf.rs

Hoće li biti dovoljno “milka” čokolade?

Međutim, nešto drugo bi trebalo da nas brine oko omiljenog slatkiša.

Zbog rizika da će Velika Britanija napusitit EU bez sporazuma o “razvodu”, kompanije Kelog i Mondelez Internešenel prave zalihe proizvoda.

Kompanija želi da zaštiti Britance od potencijalnih nestašica Pringls čipsa, BelVita keksa i “milka” čokolade.

“SISTEM VAS TERA DA RADITE, ALI I DA UŽIVATE” Ispovest Beograđanina koji 16 godina živi u Australiji

Mondelez je povećao skladišne i prevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih proizvoda koje pravi u Evropi, uključujući BelVita keks i čokoladu “milka”.

slatko

Foto: PIxabay

Kako je ranije istakla, kompanija ne planira povećanje cena, ali bi ozbiljna devalvacija britanske funte mogla da učiniti njihovu evropsku robu vrlo skupom.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf Biznis)