VEĆINA SRBA SPREMNA NA RAT U SLUČAJU UPADA ALBANACA NA SEVER KOSOVA: Evo koliko njih veruje da diplomatsko rešenje postoji

spec

vojska /instagram

Više od polovine građana, tačnije 52 odsto, smatra da bi u slučaju nasilnog upada Albanaca na sever Kosova i Metohije Srbija trebalo da upotrebi vojsku kako bi zaštitila narod u pokrajini, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Kada je reč o stavovima građana prema rešavanju statusa Kosova i Metohije, većina njih, odnosno 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolji razvoj događaja, dok 21 odsto navodi da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bio dogovor kojim će i Srbi i Albanci nešto dobiti, odnosno izgubiti.

– Ubedljiva većina građana Srbije smatra da je održavanje “statusa kvo” bolje od rešenja koja se pominju. To nije neuspeh kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji insistira na prevazilaženju zamrznutog konflikta već stav građana da nema rešenja koje bi u ovom trenutku moglo da zadovolji Srbiju – kazao je Pejić.

PROMENJEN MANDAT EULEKSA: Tači i Haradinaj dobijaju odrešene ruke, evo i šta to znači za SRPSKI NAROD NA KiM

Većina građana, njih 61 odsto, smatra da pregovori o Kosovu idu u lošem pravcu po Srbiju, 35 odsto ispitanika smatra da Srbija na kraju pregovora neće normalizovati odnose sa Kosovom niti će priznati njegovu nezavisnost, dok 34 odsto navodi da Srbija neće priznati nezavisnost ali će morati da normalizuje odnose sa Kosovom.

Komentarišući stav 52 odsto ispitanika da bi u slučaju nasilnog upada Albanaca na sever Kosova i Metohije najbolji odgovor Srbije bila vojna intervencija, Pejić je kazao da to pokazuje da građani ne vide diplomatsko rešenje kao uspešan scenario niti vide drugo rešenje osim vojnog, da se zaštite Srbi na severu pokrajine u slučaju intervencije Prištine.

„MITROVICA VAŽNIJA OD STOLICE U UN“: Prištinske vlasti hoće sever KiM

Istraživanje je pokazalo i da 50 odsto ispitanika nije spremno na lična odricanja po bilo kom osnovu da bi Kosovo i Metohija ostali u sastavu Srbije, dok je njih 18 odsto navelo da je u velikoj meri spremno da njihov lični život trpi u tom cilju.

Telefonska anketa sprovedena je od 1. do 7. juna na teritoriji centralne Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.200 ispitanika.

(Dnevne.rs/Izvor: Beta)