VAŽNO OBAVEŠTENJE STANOVNIŠTVU SRBIJE: Nova odluka Vlade DANAS STUPA NA SNAGU! (INFO)

Foto: Tanjig /AP

Odlukom Vlada Srbije, a u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, zabrana kretanja, subotom i nedeljom, primenjuje od 15 časova.

Na osnovu člana 2. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja i člana 15. stav 1. Zakona o državnoj upravi ministar unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministra zdravlja, donosi NAREDBU o izmeni naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije.

“Vi što ste danas išli da se šetate, imate li mozga”: Oštre reči dr Danice Grujičić upućene svima onima koji su iskoristili lep dan

U Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije u tački 2. stav 1, reči: „osim subotom kada zabrana traje od 17 do 3 časova” zamenjuju se rečima: „osim subotom kada zabrana traje od 15 do 3 časova i nedeljom kada zabrana traje od 15 do 5 časova”. Stav 2. briše se.

Ova Naredba objavljena je u Službenom glasniku Srbije, tako da važi od danas.

U vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19, svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Stariji sugrađani iskoristili svoje vreme za kupovinu, najtraženiji brašno i kvasac

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.
Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, odlučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg.

Zbog pomeranja zabrane kretanja vikendom na 15 časova, prodavnice će subotom i nedeljom raditi od 7 do 14.30 časova.

   

(Dnevne.rs, mediji)