VAŽNE INFORMACIJE ZA GRAĐANE SRBIJE: Ovo su OBAVEZE POSLODAVCA za vreme vanrednog stanja

virus

Foto: Tanjug/AP

– Za vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu – navodi se u Uredbi.

Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kojom se utvrđuje rad van prostorija i od kuće, koja uvodi zabranu službenih putovanja i definiše obaveze oko zaštita zdravlja zaposlenih, koju je Vlada Srbije donela 15. marta, objavljena je danas u Službenom glasniku.

– Za vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu – navodi se u Uredbi.

Kao oblici ovakvog rada navode se rad na daljinu i rad od kuće.

U Uredbi se navodi i da ako opštim aktom i ugovorom o radu nije predviđen ovakav način rada, poslodavac može rešenjem omogućiti zaposlenom obavljanje poslova van prostorija poslodavca “ukoliko mu to organizacioni uslovi dozvoljavaju”.

OSTAVILI STE SRBIJU NA CEDILU: Poslanica u nemačkom Bundestagu OČITALA LEKCIJU EU

Rešenje obavezno mora sadržati trajanje radnog vremena i način vršenja nadzora nad radom zaposlenog, a poslodavac je dužan da vodi evidenciju o zaposlenima koji obavljaju rad van prostorija poslodavaca.

Poslodavci čija je delatnost takva da nije moguć ovaj način organizovanja, dužan je da svoje poslovanje uskladi sa uslovima vanrednog stanja i to tako da, ukoliko je to moguće, ne iziskuje dodatna sredstva i organizuje rad u smenama kako bi što manji broj zaposlenih i drugih angažovanih lica obavljao istovremeno rad u jednoj prostoriji.

Obaveza ovakvog poslodavca je da omogući održavanje svih poslovnih sastanaka elektronskim, odnosno video linkom, video pozivom ili na drugi takav način.

Uredba poslodavca obavezuje i da odloži službena putovanja u zemlji i inostranstvu u skladu sa odlukom nadležnog organa o zabrani – odnosno privremenom ograničenju ulaska i kretanja.

KORONA VIRUS I PREVENCIJA: Kad dolazite iz grada ili sa posla u kuću ovo prvo morate da uradite!

Poslodavci su Uredbom obavezani da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, angažovanih i stranaka obezbedi sve opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekta i lica u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

– Za zaposlene i angažovane koji su u neposrednom kontaktu sa strankama ili dele radni prostor sa više lica potrebno je obezbediti dovoljne količine zaštitne opreme – navodi se u Uredbi.

     

(Dnevne.rs/Tanjug)