VATIKAN NE PRIZNAJE tzv. KOSOVO: Sekretar Svete stolice preneo snažnu poruku državnom vrhu Srbije

Srbija

Foto: Dnevne.rs/PIxabay

Državni sekretar Svete stolice kardinal Pjetro Parolina stigao je danas u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle čega je usledio sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Kardinal mu je preneo pozdrave Pape Franciska i njegovu poruku da mu je Srbija bliska.

Predsednik Vučić je zamolio kardinala Parolina da Papi, uz pozdrave, prenese zahvalnost na značaju koji Sveta Stolica pridaje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih odnosa Srbije i Svete Stolice, kao i opredeljenje za nastavak njihovog razvoja, uz međusobno istinsko poštovanje i poverenje.

NEMAČKI RATNI VETERAN: Ubijao sam srpsku decu na Košarama, snajperom iz velike daljine (FOTO) (VIDEO)

Vatikanskom kardinalu se, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, prilikom dočeka zahvalio na “prvoj, zvaničnoj poseti Srbiji” i naglasio da je poseta veoma važna, a ujedno je i prilika za unapređenje političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je ocenio da je u interesu ne samo Srbije, već svih država i građana regiona da sa hrišćanskom crkom tražimo zajednički interes koji je zasnovan na opštim vrednostima na kojima se zasniva Evropa.

Zahvalio se Vatikanu na veoma principijelnom i za nas veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

– Vatikan nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Pristinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjencia i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog – kazao je on dodajući da je Srbija otvorena i želi da se postigne dogovor, odnosno kompromis.

katolici

Foto: printscreen/youtube

Kardinal Parolin istakao je da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

On je kazao da je do sada već preduzeto mnogo koraka i da očekuje i nada se da će se nastaviti saradnja oko zajedničkih interesa.

BLAMAŽA RADETA ŠERBEDŽIJE: Policija u Kaliforniji UHAPSILA legendarnog glumca!

– Svi predstavnici katoličke crkve prate sa izuzetnom pažnjom dijalog s a drugim crkvama, posebno sa SPC – dodao je državni sekretar Vatikana.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)