VAŠINGTON UVEO PRVU SANKCIJU PRIŠTINI: Na snazi dok ne ukinu takse

Haradinaj

Foto-montaža: Tanjug/AP, Telegraf

Sjedinjene Američke Države neće odobriti vizu nijednom prištinskom zvaničniku posle odbijanja privremenih kosovskih institucija da ukine ili suspenduje takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je danas portal lajmi.net.

Po navodima portala, Vašington je time počeo da primenjuje konkretne mere prema zvaničnicima iz Prištine posle odluke Vlade i premijera Ramuša Haradinaja da takse i dalje ostaju na snazi.

Analitičar Arton Demhasaj ocenio je da se radi o pritisku da se ubedi Vlada tzv. Kosova da donese odluku o ukidanju ili suspenziji takse.

Nije siguran dokle će Vlada tzv. Kosova moći da se suprostavlja zahtevima SAD i EU, kaže on.

– Videli smo da Vlada Kosova ostaje odlučna i videćemo do kada će to trajati, kako će reagovati na pritiske SAD ili EU – kazao je Demhasaj.

TRI DANA MOLILA HITNU DA JE POSETI! Marina je bila majka 4 dece, kada je otišla na VMA saopštili su joj GORKU I NAJBOLNIJU ISTINU!

On je ocenio da su SAD pitanje taksi shvatile “vrlo ozbiljno” i dodao da su moguće i druge teže sankcije Vašingtona prema institucijama tzv. Kosova.

SAD su od Prištine zahtevale suspenziju taksi kako bi se dala mogućnost nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije, dok je premijer Haradinaj odlučan da takse ne budu povučene bez garancija Vašingtona i Brisela da će rezultat konačnog sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, biti priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Beta)